Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи срещу добивна концесия в община Камено блокираха пътя от село Винарско към Айтос

| обновено на 04.09.17 в 12:12
Снимка: Ася Пенчева

Жители на две села в бургаската община Камено блокираха тази сутрин пътя от село Винарско към Айтос. Местните хора протестираха срещу откриването на каменна кариера, на 100 метра от изворите, захранващи с вода селищата в района. От Регионалната инспекция по околната среда в Бургас твърдят, че община Камено може да спре концесията.

Близо 50 жители на селата Винарско и Вратица, подкрепени от представители на местната власт, протестираха на пътя в продължение на час срещу концесията за добив на строителни материали, която ще се намира на терен от 400 дка в местността Каята. Хората изразиха опасения от възможно замърсяване на въздха и замърсяване на питейните води.

Бургаският административен съд вече се е произнесъл срещу положителното становище по ОВОС, издадена от Екоинспекцията в Бургас. На 6-и ноември предстои ново дело по казуса във ВАС. Концесията обаче може да бъде спряна от община Камено, каза директорът на екониспекцията Тонка Атанасова:

За да започне един възложител да работи, той трябва да има ПУП. Този ПУП да бъде учреден за кариера, а такъв, към момента, нямаме.

Жителите на селата Винарско и Вратица затвориха пътя от село Винарско към Айтос, тъй като не получиха разрешение да блокират АМ „Тракия”. Опасенията им са, че каменната кариера ще замърси водоизточниците на селото, обясни Димка Георгиева от инициативния комитет „Винарско за достоен живот“:


Заблуждават хората, че откриват работни места, а не откриват 2 или 3. Второ, концесията се намира само на 100 метра от питейните извори!!

Искаме изцяло спиране на тази концесия, заяви и кметът на село Винарско Стайко Манев:

Искаме най-после институциите да ни чуят! Искаме да си защитим нашите права!

През 2010 година с решение на Министерския съвет теренът в местността Каята е отдаден на концесия за добив на строителни материали на софийска фирма за период от 25 години.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна