Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът настоява за промени в два земеделски закона

Земеделски производители и собственици на имоти алармират за злоупотреби и порочни схеми на отдаване под наем на земи без тяхното знание и съгласие

| обновено на 04.09.17 в 15:39
Снимка: БГНЕС
Омбудсманът Мая Манолова организира обсъждане на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Закона за арендата в земеделието. Причината са десетки жалби на земеделски производители и собственици на земи от страната, в които се сигнализира за опити за злоупотреби и порочни схеми при отдаване под наем на плодородни имоти без тяхното знание и съгласие. Проблемът възникна заради промяна в Закона за арендата, направена буквално в последния работен ден на 43-тото Народно събрание, с която отпадна изискването за предоставяне на скица на имотите при регистрирането на договор за аренда в Агенцията по вписванията.
 

Заради множеството сигнали за нарушения министърът на земеделието Румен Порожанов нареди на областните дирекции "Земеделие" всички договори, предоставени за регистрация в общинските служби по земеделие, да бъдат проверени за връзката на наемодателя със собственика на имота или наличие на пълномощно от собственика. В случаите, в които такава връзка не е установена, служителите изискват допълнителни доказателства. Ако поисканата информация не бъде предоставена, общинската служба не регистрира договорите и уведомява прокуратурата. Към момента такива действия са предприети в 79 случая.

В предаването "Преди всички" омбудсманът Мая Манолова изтъкна някои от аргументите, с които иска законодателните промени:

Според българския Закон за собствеността и ползването на земеделските земи, респективно Закона за арендата – няма проблем, няма пречка, да отдадеш под наем чужд имот, без всякаква връзка със собствеността. От тази възможност са се възползвали измамници, които на практика са преотдали помежду си, на свързани лица, чужди имоти срещу някаква арендна вноска, която, разбира се, ще бъде плащана или неплащана между тях самите.

Става дума за посегателство не просто върху "белите петна", чиито собственици не проявяват достатъчно активност, а за земеделски земи, чиито собственици ги обработват, или ги отдават под наем, допълни Манолова. Засегнати, по думите ѝ, не са просто "белите петна", а десетки хиляди земеделски производители:

Целта на инициаторите на тези схеми са били "белите петна" (защото, разбира се, че е много по-удобно да ползваш нещо, без да го плащаш), но в крайна сметка поради, образно казано, лакомия, или неточна информация къде точно и кои са "белите петна", обект на опит за ограбване са станали и земеделски земи, които се обработват или се отдават под наем от техните собственици.

Омбудсманът се позова на експертни изчисления, според които засегнати от злоупотребите заради пропуски в законодателството в цялата страна са стотици хиляди земеделски земи, и коментира:

Проблемът е в това, че след като един подобен договор бъде заверен при нотариус, след това бъде вписан в службата по вписванията, той отива в службата по земеделие и там може да бъде регистриран като имот, който ще се обработва от лице, което няма нищо общо със собственика на земеделската земя. За да се стигне до ситуацията – един да посее, друг да ожъне, до ситуацията – един да обработи, друг да прибере земеделските субсидии.

Един спор кой е легитимният ползвател на земята, отивайки в съда, може да прекара там няколко години, при което всички загуби за собственика ще бъдат огромни, посочи още Мая Манолова.

Манолова очаква депутатите да изчистят несъвършенствата в законите за земеделските земи и за арендата до края на този месец. Тя предлага в тях да се впише забрана земя да се отдава под наем от лица, които не са нейни собственици, да задължат нотариусите да проверяват собствеността на земите, да се върне изискването за представяне на скица в Агенцията по вписванията, а сключените неправомерно в момента договори за наем да бъдат служебно дерегистрирани.

Детайли по темата чуйте от интервюто в звуковия файл.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна