Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители от Костинброд се отказват от букетите за 15-и септември в полза на дете, което се нуждае от операция

Снимка: БНР

Учители от училище "Петър Берон" в Костинброд се отказват от букетите за 15-и септември в полза на ученичка, която се нуждае от спешна операция.

Решихме да се откажем от букетите, защото се случи една неприятна случка в нашето училище. Едно момиченце от 4-ти Б клас на име Цвети Соколова има нужда от спешна трансплантация на костен мозък. Това разказа в интервю за предаването "Хоризонт за вас" Илда Христова, старши учител по български език и литература в училище "Петър Берон" в Костинброд:

Първите симптоми за започнали през 2010 година, когато откриват туморно образование в яйчника на детето. След две химиотерапии процесът през 2012 година е прекъснал. Детето е здраво и тръгва на училище, играе и учи с децата до март 2017 година, когато отиват на контролна миелограма в болницата и там се разбира, че има процес на левкемия. От месец март до месец май има още три химиотерапии. Оказва се, че детето се нуждае от трансплантация на костен мозък, но майката, бащата и сестрата на Цвети са несъвместими с Цвети и трябва донор на костен мозък. На 31 август тази година класната на Цвети ми се обади и ме помоли заедно с майката да напишем едно писмо до клиниките в чужбина, към които са се ориентирали. Всъщност тогава аз разбрах какво се случва с Цвети. Колкото по-скоро се намери клиника и колкото по-скоро се обяви сумата, която ще трябва за трансплантация, толкова по-добре ще е за Цвети. Първоначално родителите са се свързали с една турска клиника, но лекарите там ги пренасочват към Германия, защото казват, че при случая на Цвети е по-добре да се направи трансплантация там.

Цялото интервю с Илда Христова можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна