Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френските синдикати започват протести заради трудовата реформа на Макрон

Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Синдикатите във Франция излизат на национален протест срещу реформата на трудовото законодателство. Това е първият социален тест за френския президент Еманюел Макрон, който реши да прокара реформата без парламентарни дебати.

Четири месеца след избирането на Еманюел Макрон за президент френските синдикати вече са на улицата. Мащабите на днешния протест срещу трудовата реформа са трудно предвидими: отправени са около 4 хиляди призива за стачка, обявени са 180 митинга. 

В Париж протестното шествие ще потегли следобед от площад "Бастилия", но рано сутринта камиони вече блокираха движението около булевард "Шан-з-Елизе". Трафикът в района на столицата е силно затруднен, главно заради протестите на железничарите.

Проектът за реформата беше представен в края на август от премиера Едуар Филип. Франция винаги е била и ще остане държава на социалното право, увери той. Реформата, която дава повече свобода за предприятията и социалния диалог в тях, но улеснява процедурите при уволнения, беше определена като социален преврат от Филип Мартинез, лидер на Общата федерация на труда (втория по влияние френски синдикат).

Според проучване на института "Одокса" около 52% от французите одобряват реформата, а широко мнозинство смятат, че правителството ще я проведе докрай.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна