Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Колев не е съгласен с президента, че би било редно следващият ВСС да избере нов председател на ВАС

Георги Колев
Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев се разграничи от позицията на президента Румен Радев, че е било редно следващият, а не настоящият състав на Висшия съдебен съвет да избере негов наследник. 
В интервю за "Нова телевизия" снощи президентът Радев заяви, че от чисто процедурна гледна точка е било редно новият състав на Висшия съдебен съвет да избере следващия председател на Върховния административен съд, защото той ще работи с него. На въпрос дали все пак ще подпише указ за назначаването на избрания  в понеделник Георги Чолаков, държавният глава отговори, че все още проучва въпроса.
Макар да уточни, че държавният глава имал право на мнение, Георги Колев коментира, че не вижда причина за подобно тълкуване, защото до 3 октомври съдебният кадрови орган е в законно установения си мандат и може да приема решения:

Плюс това до кой момент от мандата си следващият Съвет би могъл да избере председател, при наличието на различни срокове на мандатите – съответно 5 и 7 години. До втората, до третата година? Ако го избере на третата година, дали не остават по-малко от 7 година. Такова тълкуване е несериозно

Настоящият председател на ВАС отказа повече коментари, включително и по теоретичната възможност Румен Радев да не финализира избора на наследника му. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна