Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще настоява за създаването на общоевропейски стандарт за храните

| обновено на 18.09.17 в 15:20
Снимка: БГНЕС
България ще настоява за създаването на общевропейски стандарт за храните. Това стана ясно, след като омбудсманът, министърът на земеделието и евродепутати подписаха декларация до всички европейски институции, в която призовават за мерки в защита на потребителите в Европейския съюз. Документът е заради двойния стандарт на храни и напитки в държавите от Източна и Западна Европа.

Омбудсманът Мая Манолова коментира, че е недопустимо българите да ползват храни и напитки не само с по-лошо качество, но и на по-висока цена.

Аз съм категорична, че е необходима промяна в европейското законодателство, защото сега действащото има изисквания към това продуктите да са безопасни, а на етикетите коректно да е отразено съдържанието на храните. Има изисквания към рекламата, но няма забрана срещу предлагането на храни под една и съща марка, с различно съдържание в различни точки на Европейския съюз.

И земеделският министър Румен Порожанов смята, че е необходима промяна на законодателството за страните - членки на ЕС:

Оттук нататък и на база на това, което през последните две седмици се заяви от господин Юнкер, очакваме инициативата да прерасне в нормативен ангажимент на Комисията, така че всички производители, произвеждащи за европейския пазар, да са наясно, че един продукт трябва да бъде с едно качество.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Румяна Василева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна