Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова: Каналджийството в България е все още в разцвета си

Илияна Йотова
Снимка: БГНЕС

Каналджийството в България е все още в разцвета си. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Ямбол. Според нея липсва публичност по темата и проблемът се неглижира.

Разрешаването на проблема с бежанците и каналите за нелегален трафик трябва да бъдат един от приоритетите на страната ни по време на българското председателство на Европейския съюз, каза вицепрезидентът Илияна Йотова:

Смятам, че страната ни може да стои много сериозно със свои предложения как да бъде ограничен този поток и как да бъде реформирана бъдещата политика по отношение на убежищата и миграцията. Самият факт, че в официалните комюникета на европейските служби все по-често присъства едно ново сухопътно трасе, което минава през България, Румъния и Словакия за Западна Европа, за това трасе се заговори буквално в последните месеци, означава че каналджийството в България е все още в разцвета си.

Йотова подчерта, че от изключителна важност са двустранните споразумения, например с турската страна за връщането на икономическите мигранти:

В момента трябва да сме наясно, че по силата на европейските правила, гражданите само на Сирия и Еритрея автоматично получават статут на бежанци. За всички останали трябва да се действа индивидуално.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна