Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ив Бертонсини: Брекзит е един провал

Британците решиха, че не искат повече да са част от ЕС, но откриха още на следващия ден, че това е много трудно, коментира той

Ив Бертонсини
Снимка: Ани Петрова, БНР

За мен Брекзит е един провал. Това коментира в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Ив Бертонсини, бивш директор на Института "Жак Делор" в Париж:

Брекзит, разбира се, е един демократичен избор, трябва да го уважаваме. ЕС не е СССР. Това не е затвор за народите на страните, които го съставляват. Британците решиха, че не искат повече да са част от ЕС, но за жалост откриха още на следващия ден, че това е много трудно и ще бъде много трудно. Брекзит е провал, защото считам, че в сегашния свят ние, европейците, съставляваме едва 6-7% от населението на планетата и това, в което вярвам, е, че имаме нужда от обединение, от единение. След Втората световна война, след Конгреса в Хага ние имахме нужда от един съюз, от едно обединение, което да ни смири и да ни накара да преустановим с техниките на войната. Мисля, че постигнахме успех. В момента живеем в един мирен свят. За жалост избухнаха войни в бившите югославски републики, но помежду си в ЕС и в Европа държавите не воюват. Затова днес трябва да се обединим, за да защитаваме и да отстояваме ценностите на европейското ни бъдеще.

Цялото интервю с Ив Бертонсини можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна