Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Панков: Държавата е отговорна за духовното здраве на нацията

Снимка: БГНЕС

Промени в Закона за вероизповеданията и Закона за образованието, които да противодействат на радикализацията предлага заместник-премиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Предложенията ще засягат финансирането на вероизповеданията и религиозното обучение. Имамите, които в момента се занимават с религиозно образование, ще трябва да минават изпит. До дни се очаква да бъдат внесени конкретни предложения, каза още Каракачанов.

На прокуратурата трябва да бъде даден инструментариум, да и бъдат дадени точните терминологични, модерни понятия, които фактически водят до някакво престъпление, защото в момента и самата прокуратура не разполага с инструментариум, за да може да преследва наказва и брани обществото от противообществени прояви. Да лицензираш едно висше ислямско специализирано училище или виж друг такъв религиозен институт не означава, че ти ще го напълниш с кадри, при положение, че той не може да се издържа и не може да си наеме съответните хуманитарни специалисти, които да обучават тези проповедници в едно много по-нормално, близко до светския характер обучение. Аз виждам религиозното образование там, където му е истинското място - в университета, поради простата причина, че там има съответните хуманитарни специалисти, съответните езикови специалисти, които могат да доближат и да формират и светска страна на религиозното обучение, където, разбира се, да има и теолози от съответната религия. Моментът, в който държавата трябва да се намеси е, че трябва да се осигурят заплати на проповедниците от всички религиозни деноминации които са на територията на страната, коментира в „Преди всички“ Николай Панков, журналист и експерт по етнически въпроси.

Разделението по религиозен принцип в България не се наблюдава, каза още Панов и коментира данни от изследване на фондация „Конрад Аденауер“:

85 % различните религиозни деноминации си общуват помежду си, т.е. няма това разделение като в Босна и Херцеговина и на други места по света. Около 0,7 % от населението е абсолютно радикализирано. Това е много страшно. Подкрепяйки действията на „Ислямска държава“ бяха над 1,5%, което означава ,че този зародиш, този проблем вече го има на територията на страната. И тук е много важно да се вземат конкретни мерки.

По отношение на прелицензирането на всички преподаватели, всички имами, независимо къде са завършили, да минават през изпит, е утопия, заключи Панков.

Подробности можете да чуете от звуковия файл.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна