Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам, 30 септември: Капоти

БНР Новини
Труман Капоти
Снимка: Roger Higgins




Ню Орлиънс, 30 септември 1924. Лили Мей Фок, 16-годишната кралица на красотата от градчето Монроувил, Алабама, ражда син на съпруга си Аркълъс „Арч” Пърсънс. Малкият е кръстен Труман Стрекфъс Пърсънс. Собственото име е в чест на стар приятел на Арч от военното училище, а средното – от наименованието на фирмата „Екскурзионни параходчета Стрекфъс”, в която поработва. Но имената често нямат значение – това дете ще бъде велик писател и светът ще го познава като Труман Капоти. Думата на деня е Капоти.
Продължаваме с литература – документална. Разговаряме с италианския магистрат Алфонсо Сабела по повод новата му книга издадена у нас – „Заразената столица“. „Ловецът на мафиози“, както го наричат отговаря на въпросите защо литературата и другите изкуства идеализират мафията и имало ли е опити за корупция при реставрационните работи в Рим.
Изстъпления, но не от улични престъпници, а от фашисти в Бележки върху календара: разстрелите на Бабий Яр в Киев от 1941. А също – премиерата на „Вълшебната флейта“ и два доста различни празника: Денят на богохулството и Международния ден на превода.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна