Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гунтрам Волф: Рано е да се говори за разширявана на еврозоната

| обновено на 30.09.17 в 11:20
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Все още е рано да се говори за разширяване на еврозоната, заяви пред "Хоризонт" директорът на базирания в Брюксел икономичeски институт "Брьогел" Гунтрам Волф. По думите му, дори и да е много добър политически сигнал за силата на обединена Европа, разширяването на валутния съюз не може да се случи толкова бързо:

Разширяването на еврозоната, за което говори Жан Клод Юнкер, не е много добра идея. Мисля, че е преждевременно да се обсъжда това. Държавите, които отговарят на условията за присъединяване към валутния съюз, не искат да го направят. Останалите държави - може и да искат да се присъединят, но те не са готови. Никой в еврозоната не би искал бързо приемане на  държави, които не отговарят на условията за присъединяване.

Силният резултат на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" ще има по-скоро вътрешнополитически ефект за страната, отколкото ще бъде усетен на европейско ниво, заяви Гунтрам Волф:

Политически Ангела Меркел ще е в много по-слаба позиция заради влизането на крайнодесните в парламента. За мен най-тревожното е, че близо 100 депутатски места ще бъдат заети от крайнодесни народни представители, част от които по своята същност са нацисти. От европейска гледна точка, аз мисля, че няма да има кой знае каква промяна. Нещата ще вървят горе-долу по стария начин, защото Партията на свободните демократи има доста критична позиция по редица въпроси като например общ бюджет за еврозоната. Това обаче не се различава много от позицията на Волфганг Шойбле и досегашния кабинет. Затова си мисля, че поне по икономическите въпроси всички промени ще бъдат такива, каквито биха се случили и при досегашната коалиция в Германия. В същото време си мисля, че т.нар. коалиция "Ямайка" с цветовете на зелените, жълтото на свободните демократи и черното на консерваторите на Меркел, може да направи доста съществени вътрешни промени в Германия.

Основателят на организацията "Приятели на Европа" Джайлс Мерит обаче вижда много по-сериозен проблем в европейски мащаб:

Изборният резултат в Германия прави много по-трудно създаването на ново усещане за обединение сред европейските държави. “Алтернатива за Германия” или Десният фронт във Франция имат много силни политически послания. Казвайки това обаче искам да подчертая моята убеденост, че в глобализиращия се свят Европа няма друг избор, освен да остане обединена. Аз вярвам в Обединена Европа, насърчавам задълбочаването на интеграцията. Изборите в Германия обаче направиха този процес изключително труден. /.../ Аз съм много разочарован от резултата от германските избори, но не съм изненадан. Ние наблюдаваме тенденцията за нарастващ популизъм и това е много сериозен проблем за политическите лидери, които трябва да се справят с множество проблеми, включително с реформирането на еврозоната.

"Горчивата победа" на Ангела Меркел и добрият резултат на крайнодясната партия в Германия няма да имат толкова сериозно отражение върху част от европейските процеси, категоричен е Гунтрам Волф. В момента икономиката на Европейския съюз и в частност на еврозоната се подобрява, допълни той. Въпреки това на този фронт се очаква пренареждане на силите.

Джайлс Мерит вижда необходимост от сериозно преосмисляне на структурата на европейските институции. В противен случай разрешаването на настоящите проблеми няма да доведе до стабилност в Европейския съюз, смята той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна