Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ю. Методиева: Няма да мълчим за партийната номинация на Антон Тодоров за председател на Комисията по досиетата

Юлиана Методиева
Снимка: БГНЕС

В отворено писмо до председателя на парламента, премиера и председателите на парламентарните комисии изтъкнати журналисти, изследователи, преподаватели и творци категорично възразяват срещу номинацията на Антон Тодоров за председател на Комисията по досиетата. Те искат прекратяване на отворената вече процедура за избор на нови членове на комисията и нейната промяна, така че да позволи и граждански номинации. В предаването „Преди всички“ Юлиана Методиева, главен редактор на сайта „Маргиналия“ коментира:

Не би следвало да се смята, че ние ще мълчим, когато една партийна номинация, каквато е тази на Антон Тодоров, ще трябва да я приемем безропотно. /…/ Антон Тодоров е експерт, без съмнение. Неговите протести във Фейсбук целят просто да наранят нас, хората, които казваме, че не само експертността е достатъчна. /…/ Това е човек, който системно създава в публичността, вместо архивите да бъдат тема за анализ и размисъл, той създава среда, в която всичко се превръща в компромат. Човек, който е нарушавал закона, и иска да бъде председател на комисия, която трябва да следи за спазването му, освен останалото, е недопустим. Това е един хамелеон. Това е човек, който е написал едни от доста силните критики към днешния министър-председател. Това е човек, който може да използва като бухалка факти и текстове. Паметта, архивите са тънко дело, не може да се употребява като бухалка.

Методиева подчерта, че искат нова процедура и имат готовност да предложат на обществен дебат свои номинации. По думите й, човекът, който трябва да оглави комисията, трябва да има експертиза, но и морален облик.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна