Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До три месеца се очаква реорганизация в "Пирогов"

Снимка: Георги Корнейков, БНР
Две болници – "Пирогов" и "Св. Иван Рилски" са с най-сериозни нарушения във връзка с починал пациент, сочи проверката на Изпълнителната агенция "Медицински одит". Пред "Хоризонт" директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов заяви, че до три месеца пациентите в Спешното отделение ще бъдат разделяни на спешни и планови. Той каза, че понякога свръхнатовареността на екипите води до някои грешки. 

Във връзка с починалия пациент – най-сериозни са нарушенията в "Пирогов". Там не са приели мъжа, нито са го вписали като пожелал да постъпи, а устно са го насочили към друга болница. 

Редно е било, след като колегите са видели, че той е със сърдечна и дихателна недостатъчност, да бъде насочен към Противошокова зала. Предвиждаме цялостна трансформация на Спешното отделение на "Пирогов", така че да бъдат разделени потоците на спешен и планов.

Другото нарушение е на лекуващата пациента болница "Свети Иван Рилски", защото мъжът си е тръгнал за долекуване вкъщи, като не му е поискано да подпише декларация за информирано съгласие. Резултатите от проверката сочат, че съществува проблем със забавяне на екипите на центровете за спешна медицинска помощ в София, тъй като е свързан с кадровия дефицит в системата. Не са констатирани нарушения при действията на екипа в Александровска болница. В проверката се казва, че причините за смъртта не могат да се установят с точност, защото съпругата е отказала аутопсия.

Процесът  на привличане на кадри ще бъде дълъг и бавен, каза още проф. Балтов, може би две-три години. Не сме спрели да приемаме специализанти, млади колеги. В момента имаме кандидатстващи 20, които да бъдат назначени в "Пирогов".

Проф. Балтов отрече твърденията на лекари от болницата, че  броят на администрацията се увеличава, а някои от дежурствата не се заплащат. 

Цялото интервю с проф. Асен Балтов можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна