Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишно над 1000 жени у нас биват диагностицирани с рак на гърдата

Снимка: БГНЕС

Над 1000 жени у нас биват диагностицирани с рак на гърдата всяка година и също толкова – над 1000 – губят битката с болестта, отчете в предаването "Преди всички" д-р Тихомир Гемеджиев от болница „Света София“:

Като години и възраст най-често това заболяване се среща между 55 и 60-годишна възраст на жените. Тенденцията е снижаване на възрастовата граница. Все по-често в операционната срещаме жени между 40 и 50 с това заболяване, най-вероятно поради безразборното употребяване на хормонални средства.

За пета поредна година, по време на Световния месец за борба със заболяването, лечебни заведения у нас ще провеждат безплатни прегледи – в София, Пловдив, Варна и Стара Загора.

Графикът е запълнен, съобщи доктор Гемеджиев, но, по думите му, той ще бъде удължен, за да се възползват повече жени. Целогодишно прегледите са безплатни, но с направление от личния лекар, припомни още той.

Организатор на кампанията за борбата срещу рака на гърдата е болница „Света София“ в партньорство със Столичната община и Фондация „Една от осем“.

Още можете да чуете от интервюто в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна