Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС прие само за сведение указа на президента, с който отказва да назначи Георги Чолаков за председател на ВАС

| обновено на 05.10.17 в 14:50
Боян Магдалинчев
Снимка: БГНЕС
Висшият съдебен съвет отложи дискусията по върнатия от президента избор на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд до публикуването на указа на Румен Радев в "Държавен вестник". От електронното издание на вестника става ясно, че указът ще бъде обнародван в утрешния му брой.

Висшият съдебен съвет прие само за сведение указа на президента Румен Радев, с който отказва да назначи Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд. 

След реплики на председателя на ВАС Георги Колев и на главния прокурор Сотир Цацаров, че макар съдебните кадровици да разполагат с копие от указа на президента, без той да е публикуван в Държавен вестник, няма какво да обсъждат. Така с 25 "за" и нито един "против" членовете на ВСС решиха, че ще се върнат към темата след обнародването на указа – евентуално утре или във вторник. 

От коментара на представляващия Съвета Боян Магдалинчев стана ясно, че тази процедурна глътка въздух е добре дошла за съдебните кадровици, които нямат консолидирана позиция какво да правят след бламирания от държавния глава избор на Георги Чолаков за шеф на ВАС. И нормативната база се оказва доста неконкретна, стана ясно от думите на Магдалинчев, който е сред привържениците на мнението, че няма нужда от нова процедура, а само от прегласуване на решението на стария ВСС:

Зависи какво ще приема Висшият съдебен съвет. Може да възникнат и други мнения и други да мислят по различен начин. Откъде и как ще стартира процедурата – дали само отново ще се пристъпи към гласуване, или пък може би ще се постави въпросът за изслушване още веднъж. И тогава ще се обсъжда и въпросът с какво гласуване да се приеме решение – "за" или "против".


Съдия Магдалинчев не изключи хипотезата – решението по указа на президента да бъде взето с обикновено, а не с квалифицирано мнозинство, с каквото по принцип се избират тримата първи в съдебната системата.

Веднага след като ВСС отложи темата "ВАС", съдийската колегия се опита да реши проблема "СГС" след оставката на Калоян Топалов. Но до избор дори и на временен шеф не се стигна, защото нито кандидатът на съдиите – Десислава Попколева, нито бившият и.д. шеф на Районния съд Стефан Милев, получиха достатъчна подкрепа.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Силвия Великова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна