Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Василев и Валерия Василенко – стипендиантите на "Пиано Екстраваганца 2017"

На 1 октомври, Деня на музиката, две събития се провеждаха паралелно в столицата – в камерната зала "България" беше организирана дискусия по проблемите на българската музикална култура. Двайсетина членове на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ) подготвиха и подписаха открито писмо до президента, премиера и Народното събрание с настояване културата да стане приоритет в държавната политика.

В същото време във Военния клуб десетки млади хора, без да се интересуват от политика и уточнили ясно своите приоритети, попиваха култура и ценни съвети от големия наш пианист Людмил Ангелов. 

В рамките на фестивала "Пиано Екстраваганца" със съдействието на сдружение "Виртуозно пиано" за втора поредна година се организират "Дни на отворени врати: Приятели на пианото". Целта е "високото изкуство и в частност – клавирното майсторство да достигне до децата и младежите в един нетрадиционен и вдъхновяващ формат". Всеки, който заяви желание предварително, може да се докосне до новия концертен роял и да получи открит урок от самия Людмил Ангелов. Пианистът, който е и артистичен директор на фестивала "Пиано Екстраваганца", връчи две стипендии: 10-годишният Ивайло Василев ще получи 15 урока по пиано в Нов български университет, а за 14-годишната Валерия Василенко е паричната награда от 1000 лв.


Чуйте в звуковия файл какво мислят младите пианисти Ивайло и Валерия, избрали отрано професионалното музикално образование.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени