Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. Воденичаров: Отбранителната индустрия има важен дял в икономиката ни

Снимка: БГНЕС

Отбранителната индустрия има важен дял в икономиката ни, подчерта в "Неделя 150" акад. Стефан Воденичаров, съпредседател на Сдружение "Българска отбранителна индустрия" в коментар за скандалите около заводите "Емко" и Дунарит":

За миналата година сумите са над 1,1 млрд. Това е оборотът на българските фирми. Не бива да се забравя, че в отбранителната индустрия има над 25 – 30 хил. души директно заети вътре, има цели райони, които зависят от нея, съпътстващото производство, нараства много тази цифра. Това е част от националната сигурност.

В момента конкуренцията на световния пазар е много ожесточена, подчерта акад. Воденичаров и добави: Никой не може да каже как ще се развие в близко бъдеще търсенето на тази продукция. Оставането ни на международния пазар е изключително важно за цялата отбранителна индустрия на България. Въпросите, свързани с тези сделки, имат и геополитическо значение.

Това, което предизвиква напрежение в колегията, е, че няма добра комуникация между администрацията, която взима решенията и дава разрешенията, и българските производители, каза акад. Воденичаров. Той оцени положително предложението на министъра на икономиката Емил Караниколов за създаване на нов съвет към Министерския съвет за координиране и развитие на дружествата-производители на специална продукция:

Ако този съвет се създаде, може би всички тези взимания на крайни решения ще бъдат решени между администрациите и производителите, за да не се стига до едни такива моменти. /…/ Когато има предварителни разговори, когато се изяснят нещата между производители и администрация, може да се стигне до полезни стъпки.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна