Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Шаркова: 31% от исковете на пациентите срещу лекари и болници са основателни

51% от заведените дела приключват в полза на лекарите или болниците

И медицината, и правото работят с доказателства, подчерта в интервю за предаването "Преди всички" адвокатът и специалист по медицинско право Мария Шаркова, която по време на конференцията "Иновации и добри практики в здравния сектор" ще представи актуалните тенденции в съдебната практика по дела за медицински грешки:
Това изследване предоставя много данни, които се базират на анализирана, съществуваща съдебна практика, с които вече можем да разполагаме, както да имаме адекватна информация.

Адвокат Шаркова уточни, че според проучването 51 на сто от заведените дела приключват в полза на лекарите или болниците, т.е. исковете са неоснователни:
31% от заведените искове са основателни, т.е. в определени случаи пациентите доказват, че действително е налице непозволено увреждане – правният термин за лекарска грешка. Необходимо е да се подобри комуникацията между лекар и пациент, подчерта още адвокат Шаркова и поясни, че 35% от делата, които са заведени, са свързани с въпроса за лошата комуникация въобще или неосъществената комуникация между лекар и пациент. Тези проблеми дори не се изучават в медицинските университети и младите лекари излизат неподготвени за начина, по който те трябва да комуникират с пациентите. Освен това искам да обърна внимание, че в България няма система за регистриране на нежеланите събития, които настъпват в лечебни заведения. Когато ние не разполагаме с данни какви нежелани събития се осъществяват в лечебното заведение, няма да можем да анализираме причините за тези събития, каза адвокат Мария Шаркова.

Хирургията, акушерството и гинекологията, както и ортопедията, травматологията и денталната медицина – това са най-рисковите специалности, които най-често пращат казусите в съда, добави адвокат Шаркова, която работи и по проекта "Лекарска грешка". Именно това е и името на специален сайт, който функционира от съвсем от скоро и чиято цел е да събере и анализира на едно място съдебната практика в областта на лекарските грешки.  

Днес започва Четвъртата национална конференция "Иновации и добри практики в здравния сектор", организирана от "Икономедия". Форумът ще бъде открит от министъра на здравеопазването проф. Николай Петров.

Подробности, както и цялото интервю, можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени