Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томислав Дончев: Случаят "Антон Тодоров" няма да приключи с неговата оставка

Томислав Дончев
Снимка: БГНЕС
Когато някой е заявил, че не иска да бъде депутат повече, не е редно това да минава през гласуване в пленарна зала, заяви в предаването "12+3" вицепремиерът Томислав Дончев. Той подчерта, че оттеглянето на Антон Тодоров е по лично желание и отказа да коментира какво ще реши парламентарната група на ГЕРБ по въпроса:

Когато говорим за нечия оставка, това е лична воля. Въпросното лице не желае повече по една или по друга причина да бъде народен представител от една страна. От неговите думи, или по-скоро от текста, който е написал, аз си вадя извода, че тя е съвършено доброволна, още повече че той изрично го беше подчертал - да не бъде повод за спекулации.

Не се ангажирам с прогноза. Аз считам, че ако някой не желае да бъде повече народен представител, не е редно в самата процедура да минава гласуване през зала. От друга страна, щом процедурата е уредена по такъв начин, както се произнесе Народното събрание, това става факт, има статут на закон, в крайна сметка върховният орган е парламентът. Тук има лека двойственост в процедурата, не знам по какъв начин е редно институции, юристи, тя да бъде изчистена, защото при всяка подобна ситуация ще се налага да правим същия анализ.

Според Дончев случаят с Тодоров няма да приключи с неговата оставка:

Дали случаят ще приключи, или не със сигурност темата няма да бъде затворена. Защото аз си мисля, че темата отношения - общество, от една страна, власт, от друга страна, и от трета страна медии, по тази тема имаме нужда да водим разговор още. Самият характер на реакциите след въпросните интервюта от миналата седмица ясно показват, че има натрупано напрежение. Щом има натрупано напрежение, е редно да се води разговор, да се изясни какви са причините, какви са съмненията, какви са подозренията и подобен разговор обичайно има здравословен ефект.

Вицепремиерът каза и че не е имало бойкот на вчерашния Консултативен съвет за национална сигурност:

Тук мога да бъде категоричен, че никакъв умисъл и никакво намерение за целенасочен бойкот на Консултативния съвет не е имало. Самият министър-председател, с когото разговарях преди малко, уточни, че той лично е предупредил господин президента, че ще закъснеят, предвид необходимостта да се срещне и да разговаря с протестиращите от "Емко". В рамките на самия съвет, когато се е наложило част от титулярите да напуснат по причина международни ангажименти, е имало разговор с президента дали не е възможно да се появят техни заместници. Колективно е взето решение, че съветът трябва да тече във формат титуляри и продължението му е отложено за другата седмица.

Томислав Дончев отрече информацията, че от ГЕРБ са склонни да се съгласят президентът да назначава началника на антикорупционния орган.

Това не е някаква политическа или институционална ревност. Много от юристите в парламентарната група, а пък и хората, които са участвали в разработването на закона, твърдят, че това създава напрежение дори със самите текстове на Конституцията, доколкото президентът се превръща в орган, който формира част от институциите, които са по-скоро близо до изпълнителната власт.

По повод връщането на отпадналите деца в училище Томислав Дончев каза, че 17 000 деца вече са обратно в образователната система:

Това са неокончателни. Окончателните вероятно ще имаме след седмица. 17 000 деца са върнати обратно в клас, с което задачата изобщо не приключва. Те, на първо място, освен че са върнати в клас, те трябва да бъдат задържани там.

Дончев отрече информацията на КТ "Подкрепа", че в екипите в механизма за връщане на деца в училище работят само учителите, а останалите представители - социални работници, полицаи, медиатори липсват. Системата на делигирани бюджети в училищата ще бъде реформирана, съобщи още той:

Тече работа и в момента в Министерство на образованието. Има дори конкретни предложения. Като коментирам реформирана, тук нямам предвид само и единствено връзката с качеството. Трябва да си дадем сметка, че всяка образователна институция работи в различна среда.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна