Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Убедителната изборна победа на японския премиер Абе доведе до 21-годишен връх на борсата в Токио

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Токийският фондов индекс Nikkei нарасна по време на търговията в понеделник до близо 21-годишен връх благодарение на отслабване на японската йена, след като коалицията на премиера на страната Шиндзо Абе успя да спечели убедително проведените в неделя предсрочни парламентарни избори в Япония.

Либерал демократическата партия на Абе и нейният коалиционен партньор запазиха огромното си мнозинство от две-трети в Долната камара на японския парламент, успокоявайки по този начин инвеститорите, че ще бъдат продължени реформите, известни като "Абеномика", включително и прекалено стимулиращата парична и лихвена политика, провеждана от централната банка на страната.

Това от своя страна доведе до отслабване на японската валута по време на днешната азиатска търговия, което пък повиши цените на редица експортно-ориентирани компании на борсата в Токио. Щатският долар поскъпна до тримесечен връх от 114,09 йени преди да стабилизира около 113,70 областта - недалеч от неговия важен бивш връх от юли към 114,49 нивото. В същото време еврото нарасна до 4-седмичен връх от 134,11 йени, доближавайки многогодишния връх от 21-ви септември около 134,36 йени (най-високо ниво от ноември 2015-а година).

Фондовият индекс Nikkei се възползва от слабостта на местната валута, нараствайки с 1,11% към 21 696 пункта - най-високо негово ниво от 1996-а година насам, след като през миналата седмица той се повиши с 1,4%, приключвайки на позитивна територия за шеста по-редна седмица (най-продължителен негов ръст в рамките на тази година).

Слабата йена допринесе за поскъпване на акциите на редица японски водещи износител, като акциите на Tokyo Electron нараснаха в началото на новата седмица с 2,5%, на Murata Manufacturing - с 1,1%, на Mitsubishi UFJ Financial Group - с 1,6%, на Toshiba - с 1,2% и на T&D Holdings - с 1,5%.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна