Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митологични образи: Едип в Тива

Понеделник, 30 октомври и 6 ноември, от 17.30 часа

Едип и сфинксът

Едип е сред най-драматичните образи в митологията. Трагедията му – на добър цар, неволен извършител на страшно престъпление – е особено благодарна на различни музикално-сценични превъплъщения през вековете.
Митът за Едип е свързан и с мотива за подхвърленото дете, роден в Предна Азия много преди античността. В орбитата му попадат много знайни герои – Моисей, Адонис, Ромул, Испор цар…Или поради естеството на раждането си, или поради някакво предсказание детето ще донесе гибел на родителите си или на обществото. Затова трябва да умре. Подхвърлянето му е някакъв шанс да оцелее.
Едип е подхвърлен, над него, обаче, виси предсказанието – той убива баща си, спасява народа на Тива, оженва се за Йокаста, без да знае, че му е майка. Така е нарушено равновесието в обществото и той ще трябва да заплати – от любимец на народа на Тива става враг и бива низвергнат. Човек е играчка в ръцете на съдбата, никой не може да избегне това, което му е предопределено.
Драмата на Софокъл – която е модел за създаването на десетки литературни и музикални произведения, по различен начин е интерпретирана от класиката до днес. В двете предавания ще звучат произведения на темата „Едип“ от Пърсел, Мусоргски, Мартину, Стравински, Енеску.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна