Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реформаторското крило на ВМРО-ДПМНЕ иска оставката на Груевски след поражението на местните избори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Македония реформаторското крило на ВМРО-ДПМНЕ иска незабавна оставка на лидера на партията Никола Груевски след голямото поражение, претърпяно на завършилите вчера местни избори, предаде агенция МИА.

Освен това реформаторите са категорично против настояването на Груевски премиерът социалдемократ Зоран Заев да свика предсрочни парламентарни избори, защото управлението му било мафиотско:

Защо са ни избори, на които ВМРО-ДПМНЕ би загубила голям брой депутати в парламента, заяви Петар Богоевски, един от несъгласните с политиката, провеждана от лидера на партията.
Според първия председател на македонския парламент - Стоян Андов, снощното изявление на Груевски, малко след като стана ясно, че ВМРО-ДПМНЕ губи катастрофално и балотажите за кметове на общини, е очаквано:
Ако беше признал резултатите, трябваше да се оттегли от поста си, както обеща преди вота, заяви Андов пред интернет агенцията "Плусинфо".

По данни на Държавната избирателна комисия на Македония общо на двата тура ВМРО-ДПМНЕ печели кметски места в 5 от общо 81 общини, а Социалдемократическия съюз на Заев - в 56.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна