Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Иванов: Бюджет 2018 е реалистичен и балансиран

БСП за въвеждане на прогресивното подоходно облагане, според ГЕРБ не е време за промяна на данъците

Валентин Ламбрев: Държавата да търси начини за намаляване на диспропорциите в доходите

Снимка: Радио Видин

Бюджет 2018 е реалистичен и балансиран. Това заяви в предаването "Преди всички" Александър Иванов от ГЕРБ, който е член на бюджетната комисия в парламента:

Така или иначе чрез бюджета, държавния, се водят политики и за пореден път се показва запазване на икономическата и финансова стабилност и затвърждаване, насърчаване на условията, които да ни доведат до по-голям икономически растеж. С бюджета, само да кажем, че е актуализирана и средносрочната прогноза до 2020 година, където за 2020 година е заложена една минимална заплата от 510 лева и нулев бюджетен дефицит.


Валентин Ламбев
от БСП, който също е член на комисията, повтори, че социалистите искат прогресивен данък върху доходите.

Ние поставяме няколко акцента, които се различават от това предложение, което внесе Министерският съвет. Първо, прекратяване на т.нар. "плосък данък" върху доходите на гражданите. Това ще доведе до повече от 1 милиард лева, които ще останат у българските граждани, които ще разполагат с тези пари и ще стимулират вътрешното потребление. Това е основният дефект и разбира се - социалната справедливост, което ще доведе това прогресивно подоходно облагане.

Александър Иванов смята, че това ще доведе до увеличаване на сивата икономика:

Сега чрез функцията на бюджета са заложени увеличения и в социалната сфера, и бюджетни плащания, и пенсии. За догодина говорим половин милиард лева повече за пенсии. Това е реално увеличение. Не могат да се раздават пари "на калпак", ами всичко е чрез функцията растеж на икономиката. Икономиката расте в тренд заради стабилност, заради стабилна фискална политика, заради стабилни данъци и сега не е моментът да се променят данъците по този начин. Стабилните и предвидими данъци изсветляват икономиката. Ако тази стъпка се направи, изведнъж всички ще станат пак на минималния праг, хората ще бъдат осигурявани на този минимален праг. Аз не разбирам защо трябва да се връщаме крачка назад.

Валентин Ламбрев контрира:

По различни изчисления делът на сивата икономика в момента е около 30% при около 15% за Европейския съюз. На второ място, делът на лицата, живеещи в тежки материални лишения в България, е над 34%, което достатъчно ясно показва, че с въвеждане на прогресивно подоходно облагане ние трябва да търсим да намалим тези диспропорции. Нещо повече, сивата икономика и борбата със сивата икономика - мерките по съвсем различен начин би трябвало да бъдат заложени, а не да бъдат обвинявани БСП, че като въведем прогресивно подоходно облагане, това ще доведе до сивия дял на икономиката.


Нашите алтернативни предложения за Бюджет 2018 залагат по-голяма събираемост на проходите, намаляване на контрабандата, за да се осигури този допълнителен ресурс, който ние залагаме в направленията "Здравеопазване", "Образование" и "Регионално развитие", тъй като диспропорциите в страната са огромни и държавата има своите функция и роля да търси възможности за подпомагане на отделните региони. За парите за сигурност и отбрана тук ние залагаме едно 10-процентно увеличение на заплатите за служителите в сектор "Сигурност" за намаляване на социалното напрежение. Пари ще се вземат от по-добрата събираемост.

Според Александър Иванов парите от увеличената събираемост вече са заложени в бюджета:

Събираемостта расте с много добри параметри, НАП си върши работата, Агенция "Митници", контрабандата е спаднала до 7%, така че тези пари, които са реалните събрани, са заложени в проектобюджета за 2018 година.


Между първо и второ четене да чуем те какво имат да кажат, защото, доколкото знам, официално вие не сте внесли бюджет, вашият алтернативен, така или иначе по закон е в рамките до 31 октомври. Така че наистина конструктивно да мислим и да не хвърляме популизъм. Защото 400 милиона в здравеопазването сме ги заложили като увеличение, за образованието - 330 милиона за педагогически специалисти като увеличение на заплати и още 180 милиона са заложени в програми за обучение, квалификации и стипендии, отбраната, личният състав могат да очакват едни 100 милиона лева, които да бъдат разпределени, за сигурност, в частност МВР, са 55 милиона лева.

Интервюто на Силвия Великова с Александър Иванов и Валентин Ламбрев можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени