Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЯЦБ запази без промяна агресивната си стимулираща парична политика, въпреки че понижи инфлационните си прогнози

ЯЦБ

След края на редовното си заседание Централната банка на Япония (ЯЦБ) остави без промяна досегашната агресивна стимулираща парична и лихвена политика, въпреки че в същото време понижи съществено своите инфлационни прогнози за настоящата фискална година. Това сякаш е знак, че банката изглежда уверена, че стабилното икономическо възстановяване в крайна сметка ще допринесе за ускоряване на японската инфлация към целевото средносрочно ниво от 2 на сто.

ЯЦБ остави основната краткосрочна лихва на ниво от -0,1% и потвърди целта си да стабилизира доходността на 10-годишните държавни облигации близо до нулата. Тя запази без промяна и досегашния размер на програмата за покупки на облигации, известна като "качествени и количествени улеснения" (QQE), на годишно ниво от 80 трлн. йени, както и обема на покупките на борсово търгуваните фондове (ETF) и на инвестиционни тръстове за недвижими имоти (REITS).

Решението на ЯЦБ беше взето с 8 срещу 1 гласа, тъй като новият член на банката Гуши Катаока възрази на второ поредно заседание, че настоящата политика ще допринесе в значителна степен за повишаване на инфлацията към целевото ниво от 2%. Според него са необходими допълнителни стимулиращи мерки, за да бъде гарантирано, че японската инфлация ще се приближи към това целево ниво.

В същото време Централната банка повиши слабо своите прогнози за растежа на японската икономика през настоящата фискална година, но понижи рязко очакванията си за инфлацията в страната.

ЯЦБ вече очаква БВП на Япония да нарасне през фискалната 2017/2018 година (стартирала на 1-ви април тази година) с 1,9% спрямо прогноза от юли за експанзия с 1,8 на сто и остави непроменени прогнозите си за икономическия растеж през следващите две фискални години съответно до 1,4% и до 0,7 на сто.

Банката обаче вече очаква основният индекс на потребителските цени (CPI) да нарасне през настоящата фискална година с едва 0,8% спрямо юлска прогноза за растеж с 1,1 на сто. За следващата финансова година (април 2018/март 2019-а година) ЯЦБ прогнозира инфлация от 1,4% (под 1,5% прогноза през юли), но продължава да очаква, че през фискалната 2019/2020 година инфлацията в страната ще нарасне с 1,8 на сто.

Позицията на ЯЦБ за запазване на досегашната агресивна стимулираща парична и лихвена политика контрастира с мерките и сигналите от страна на други водещи централни банки като Фед, ЕЦБ и АЦБ да започнат да се оттеглят от аналогичните политики на "лесни и евтини пари", които те провеждаха през годините след глобалната финансова криза, за да подкрепят техните икономики.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна