Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част по повод Деня на будителите

| обновено на 01.11.17 в 14:40
Снимка: БГНЕС

В Деня на народните будители на тържествена церемония пред президентството беше издигнато националното знаме. Президентът Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част.

След церемонията президентът се срещна с ръководители на институции в областта на науката и образованието. В словото си Радев посочи, че будителите са мисионери на културата, морала и свободата:

Кое сродява светеца, писателя, артиста, даскала, революционера, просветителя? Съзнанието на българина, това е будителството. В други езици такава дума даже не съществува, но за будителя никое време не е гостоприемно. В годините на робство будителите са преследвани, в демократични времена те са призвани да се борят с невежеството и конформизма, с примирението и кича, с лукавата реч… Будителите не са само хора от портретите, често това са и тихите герои на нашето съвремие – учители в селски училища, пазители на правописа в социалните мрежи, почтени журналисти… На тях днес искам да благодаря.

Премиерът Бойко Борисов отправи поздрав за Деня на народните будители в профила си във Фейсбук.

Националното самосъздание, ценностите и културана ни днес са плод на усилията на хиляди българи – книжовници, просветители и революционери. Именно осъзнатата почит към предците и съвременните будители са мостът към най-доброто ни бъдеще,
написа премиерът.

Бъдете будни в помислите си и във всяко свое действие! Честит празник! – 
написа още премиерът.


Денят на народните будители беше отбелязан тържествено в столицата. Заместник-министърът на образованието Иван Димов се обърна към учителите:

Уважаеми учители, вашият труд е изключително важен за народа и за държавата. Аз също в някакъв смисъл се чувствам като учител, само че моите ученици са студенти и докторанти, затова искам да ви пожелая един прекрасен, хубав, светъл празник.

Децата на България имат нужда от народни будители като днешните учители, които да ги водят по пътя на знанието, подчерта председателят на Синдиката на българските учители
Янка Такева:

Не може да бъде успешен нито един млад човек, нито един ученик, нито едно дете, ако го няма учителят, народният будител до него. 

Ако се върнем назад във времето, сигурно всеки от нас ще каже кога ли българският народ не е имал нужда от духовно възвисяване. И днес ние всички с вас имаме тази нужда и подкрепа, да си спомним именно завета на нашите будители, защото и днес, в това размирно време – време на войни, на тероризъм, на насилие, на агресия и на стрес, имаме нужда от повече свобода на мисълта, от мир, от вяра и от духовност.

Днес отбелязваме един от най-светлите български празници, на които почитаме делото на просветителите и книжовниците, добави столичният кмет Йорданка Фандъкова:

Редом до подвига на героите, които с оръжие в ръка повеждат борба за националното освобождение, стои делото на онези личности – титани в българската история, които с думи и знание, прокарват пътя на идеята за свобода и независимост, пробуждат българския дух и посяват семето на националното самосъзнание. Защото свободата се ражда първо в умовете на хората, а словото и идеите са това оръжие, с което те печелят битки, рушат се граници и духовни прегради и предразсъдъци. 

В Деня на народните будители летище София започва новата си доброволческа инициатива "Училище за авиация". В продължение на една учебна година деца от различни столични училища ще се срещат с известни личности от света на авиацията. Сред участниците са кап. Янко Георгиев, Марио Бакалов – старши първи офицер А380, Красимир Стоянов – ръководител на Авиокосмическия център с планетариум, авиационните психолози Елена Панчева и Десислава Георгиева и други. Всички те ще запознаят децата с интересни и любопитни истории от света на авиацията, с цел да събудят любопитството им към професията.

БГНЕС

Във Враца денят беше отбелязан с общоградско тържество пред паметника на свети Софроний Врачански, небесен покровител на града.

Имената на 20 варненски будители са написани на паметната плоча, която беше открита днес в двора на Духовно-просветния център "Свети архангел Михаил" във Варна. Центърът е изграден на мястото на първото българско училище в града. Във Варна Денят на будителите беше отбелязан с тържествен ритуал пред паметника на отец Паисий в Морската градина.

С поднасяне на венци и цветя на барелефа пред къщата-музей на възрожденски просветители започна тържественото отбелязване на Деня на народните будители в Разград. Ученици от разградското основно училище, носещо името на първия възрожденски учител в този край Никола Икономов, са подготвили програма. Довечера ще бъде връчена почетната награда на будител от града.

Възпоменателно честване, посветено на народните будители, ще събере жителите на Габрово пред паметника на просветителя Васил Априлов. С цвете, слово и запалени свещички жителите на Габрово ще почетат делото на народните будители. В празничния ден с Априловски награди за литература ще бъдат отличени съвременни писатели и поети. Със запалени свещички един до друг ще застанат ученици, родители и учители, за да очертаят със светлина пътя от Националната Априловска гимназия до читалището.

В Деня на народните будители активисти на ученическия парламент в Търговище раздаваха флаери с цитати от наши възрожденци. Инициативата е под мотото "Предай нататък".

Прояви организират и сънародниците ни в БосилеградПоетът Радко Стоянчов, редактор на месечен бюлетин за българите в Босилеград и региона, каза за "Хоризонт":

Нашите партньори от Столична община ще изнесат един рецитал на патриотични песни, стихове на Ботев и Вазов ще бъдат рецитирани от двама актьори и ще представим книгата на кюстендилския историк Ангел Джонев. Книгата е с фотографии и е за босилеградския краевед Йордан Захариев.

Този ден е честван за първи път през 1909 година в Пловдив, а от 1922-ра до 1945 година е общонационален празник. От 1945 година празникът е отменен и след дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36 Народно събрание, на 28 октомври 1992 година, се възобновява традицията на празника. Идеята за възстановяването му е на покойния вече Петър Константинов, председател на общонародно сдружение "Мати Болгария".

Празникът е посветен на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията.

Кои са съвременните будители, това попита случайно избрани хора репортерът на БНР – Еленица Маринова. Анкетата можете да чуете в първия звуков файл, а чрез втория - да се потопите в празничната атмосфера на столицата по случай Деня на будителите с репортажа на Александра Михайлова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна