Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рисунки на Илия Бешков показва Градската художествена галерия

| обновено на 02.11.17 в 09:36
Илия Бешков
Снимка: личен архив

Непоказвани досега рисунки на Илия Бешков  са включени в изложбата от негови творби „Илия Бешков – страсти и свят“, която се открива в Градска художествена галерия - Пловдив. В нея са експонирани над 150  карикатури  на големия майстор на рисунката. Те са  притежание на публични и частни колекции, част от тях са и от архива на семейството на Бешков с неговата прочутата „Черна тетрадка“ с размисли  за времето у нас през 1950г. 

Изложбата „Илия Бешков – страсти и свят“  идва в Пловдив след големия и успех в залите на Софийска градска художествена галерия през октомври. Куратор на изложбата „Илия Бешков – свят и страсти“ е  изкуствоведа Красимир Илиев, уредник в СГХГ. За eкспозицията в Пловдив са събрани над 150 рисунки, собственост на Художествена галерия „Илия Бешков”- Плевен, Националната галерия и Софийска градска художествена галерия. Особен интерес представляват произведенията от архива на семейство Бешкови, както и от частните колекции на  пловдивчанина Димитър Инджов и Иво Димитров, които публиката може да види за първи път.

Илия Бешков (Черна тетрадка, архив на семейство Бешкови): „Обичам хората. От нищо друго не се умилявам, не се отвращавам, не плача и не примирам от страх, както от хората. И никой не ме убеждава в безсмислието на живота ми, както видът на първия срещнат човек. Цялата горчивина на своя живот аз превръщам в искрена и чиста усмивка, с която дарявам първия срещнат човек. Прониквам през дрехите, плътта, през костите (до дедите му и виждам родените и неродени деца) и изтръпвам пред това печално тяло, което той храни, почесва и не познава.“ 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна