Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 2 милиона лева повече пари за спорт за 2018 година

Снимка: ММС

С над 2 000 000 лева ще бъде увеличен бюджета за Министерството на младежта и спорта за 2018 година. В проекта на Закон за държавния бюджет парите за спорт за догодина са в размер на 75 732 300 лева. Проектобюджетът беше представен днес от спортния министър Красен Кралев по време на заседание на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта е беше приет с 10 гласа „за“ от страна на представителите на ГЕРБ и на Обединените патриоти. Депутатите от БСП и ДПС гласуваха “против”, а тези от “Воля” се въздържаха.

Със средствата, които са предвидени за увеличение ще бъдат повишени заплатите на персонала в спортните училища, които са под шапката на ММС. Служителите в самото министерство също ще получат увеличение във връзка с увеличаването на минималната заплата и осигурителните вноски, така и с предстоящото изплащане на обезщетения за служители, които се пенсионират.

Разпределените разходи за изпълнение на целите и дейностите в областта на спорта за учащи и спорта в свободното време за догодина са в размер на 16 354 000 лева. Разпределените разходи за изпълнение на целите и дейностите в областта на спорта за високи постижения са в размер на 50 479 700 лева.

Разчетени са средства за стимулиране и награждаване на спортисти за призови класирания на европейски и световни първенства и олимпийски игри, както и аналогични първенства и игри за хора с увреждания. Тук са включени и средства за социално подпомагане на спортисти, спортисти с увреждания, спортисти ветерани и треньори, както и средства за обезпечаване на пожизнените премии на олимпийските медалисти, прекратили активна състезателна дейност, личните им треньори и старшите треньори на сборните олимпийски отбори.

В общия бюджет на политиката в областта на спорта за високи постижения са заложени средства за обезпечаване дейностите на Антидопинговия център и лабораторията за изпълнение изискванията за лицензирането й.

През 2018 година парите за привеждането на спортните обекти и съоръжения във вид отговарящ на съвременните международни стандарти са в размер на 3 289 800.

Разходите за изпълнение на целите на политиката в областта на усвояването и прилагането на добри международни практики за спорта са в размер на 297 600 лв.

За изпълнение на целите на политиката в областта на младите хора са предвидени средства в размер на 3 287 000 лв. Очакваните резултати са свързани с повишена информираност на младите хора за вредите от употребата на забранени и вредни за здравето субстанции, изграждане на здравословни навици и двигателна култура, както и овладяно агресивно и хулиганско поведение, намален брой негативни публични прояви, създадени условия за осмисляне на свободното време на младите хора.

Проекти за близо 7 000 000 лева изпълнява Министерството по Оперативна програма “Региони в растеж 2014 – 2020 – Култура и спорт” в училище за ремонт и реконструкция на три от държавните спортни училища. Тези средства ще бъдат усвоени през 2018 година. Проектите са на обща стойност 6 691 800 лева, съответно: спортно училище „Генерал Владимир Стойчев“ гр. София - 910 200,  спортно училище „Георги Бенковски“ гр. Варна - 2 700 600 лева и спортно училище „Майор Атанас Узунов“ гр. Русе – 3 081 000 лева.

Важна част от работата на Министерството на младежта и спорта за следващата година е Председателството на България на Съвета на Европейския съюз през първата половина на 2018 г. Нашето министерство ще организира 4 големи събития на експертно ниво, като за тяхното финансиране кандидатстваме с проекти по програма Еразъм +, в размер на близо 1 200 000, заяви спортният министър.

Красен Кралев обяви пред присъстващите, че за първи път от тази година бройка за представител на Министерството на младежта и спорта  e включена в състава на Постоянното представителство съм ЕС

До 2015 г. MMС не беше регистрирано като бенефициент в Брюксел. Нито един министър преди мен не си беше направил труда. След като приключи Председателството трябва да направим така, че този постоянен представител да бъде запазен, защото това ще допринесе за постигане на положителни резултати при защита на българските интереси на ниво ЕС в областта на младежта и спорта,  коментира още министър Кралев.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна