Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки може да се нaучи да смята бързо чрез "новото смятане" на плевенчанина Илия Петров


Плевенчанинът Илия Петров е познат като "живия компютър" на своите съграждани. Той е откривател на "новото смятане" и казва, че човешкият мозък е жива сметачна машина и детектор на грешки. Таблицата за умножение на 21-и век , създадена от него отдавна, му е донесла много отличия и признания на форуми за открития. Петров, който е на 83 години, още изнася лекции.

Илия Петров е сред откривателите на днешното време, спечелили слава за България чрез неговата оригинална идея за бързо смятане.

Методиката, която е дадена, е с умножение и без умножение. Интересен е фактът на действията без умножение. Произведенията на двуцифрените, трицифрените, четирицифрените числа могат да се получат направо в един ред без да се умножават цифрите, като умножаващите цифри се превръщат в цифри от 1 до 9 и се броят пак от 1 до 9 и се записват за секунди направо в един ред.

Трябва човек да вникне в процесите, да нагласи ума си към това ново мислене и всеки може да извърши това действие. Особено е интересно за децата, те го усвояват за минути, като игра.

За какво ще послужи откритието:

Това откритие е развитие на човешкия мозък. Човешкият мозък не може да стои на едно ниво. След това ние не трябва да мислим, че щом имаме компютри, имаме калкулатори и т. н., трябва да оставим мозъка да линее. Ние научаваме децата да мислят. Иначе как можем да отречем компютрите и калкулаторите. Това е голямо постижение. Те са работа, не за обучение, обучението трябва да мине през мозъка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна