Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница Русинова: Гладът за кадри е основен проблем в туризма

Зорница Русинова
Снимка: БГНЕС
Сезонната ангажираност и недостатъчното заплащане в туризма са най-трайните причини за дефицита на кадри в тази много важна за страната ни индустрия, смятат заети в нея хора. В Банско вече подчертават нуждата от това българският туризъм да има по-заслужено самочувствие като качество, но и като цена. Ниските цени на пакетите влияят на таргет групите, особено на идващите от чужбина гости. И, разбира се, правят уязвима политиката по осигуряване на качествени кадри в туризма, които да виждат развитие на кариерата си в родината.

С възможността браншът да наема за определен срок работещи от трети страни дефицитът беше намален, но проблемът остана. В Банско най-предпочитани са работници от Македония, Сърбия, Украйна, Молдова. Но и това не е достатъчно на фона на нуждите. Над 5000 работни места в туризма се обявяват всяка година.

Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес, отбелязва, че в ресторантьорството има остра нужда от готвачи и сервитьори, а в хотелиерството - от камериери и рецепционисти.

Министерството на труда и социалната политика е в диалог с представителите на туристическия бранш. Опитва се с механизмите, с които разполага, да помага за намирането на дефицитната работна ръка.

Заместник-министърът Зорница Русинова коментира за "Хоризонт" действията на държавата по проблемите на сектора и на трудовия пазар. Тя отбеляза, че за туризма най-разискваната тема продължава да бъде липсата на кадри.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна