Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мобилно приложение помага на страдащите от диабет и техните семейства

Разработването на приложението е част от инициативата за създаване на Национална педиатрична болница "Детски здравен парк" в България

Снимка: Ани Петрова, БНР
Ново безплатно мобилно приложение помага на родителите на децата с диабет по-бързо да достигат до точните специалисти при спешни състояния и симптоми, които изискват лекарска намеса. Приложението представи в ефира на "Хоризонт" Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет, като обясни, че то може да е полезно не само за пациентите, но и за медиците:

Оказва се, че то наистина има своята стойност, има своето значение като улеснение както за родителите и децата, така и за лекуващите лекари, особено детските ендокринолози, затова защото знаем, че в България те са изключително малко, и е много по-лесен е контактът през това приложение с всичко, което то предлага, и представянето пред лекаря-специалист. Така че наистина то има своето значение.

Децата не се затрудняват да използват приложението и то може да им е от голяма полза, посочи още Елисавета Котова:

Знаем, че всички деца – и най-малките, боравят много успешно с мобилната технология – било телефони, било смартфони, компютри и т.н., така че за децата също е нещо много полезно и много важно. Защото това им улеснява донякъде избора на храна, на инсулин – тоест всичко съвкупно в едно, което ти дава малко повече спокойствие в това, което предприемаш в следващия момент. 

Приложението може много да улесни живота на децата и на семействата, а и на младите хора с диабет, подчерта Котова:

Защото младите хора – вече порасналите деца, които вече са студенти, работещи, посещаващи дискотеки, купони, те нямат време да мерят, да теглят, но това приложение им дава възможност само с няколко нанасяния в платформата да преценят какво трябва да направят, колко инсулин трябва да сложат, как трябва да постъпят, без да занимават и ангажират другите около себе си.

Разработването на това мобилно приложение е част от инициативата за създаване на Национална педиатрична болница "Детски здравен парк" в България. Елисавета Котова подчерта, че трябва да се погледне сериозно на тази идея и да се вземе решение на държавно ниво за изграждане на такова специализирано детско лечебно заведение. За да няма в бъдеще и здравни емигранти, отбеляза тя. 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна