Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заловиха близо 30 нелегални мигранти на Централна гара

| обновено на 13.11.17 в 07:42
Снимка: БГНЕС

Полицията в София залови снощи на Централна гара 29 нелегални мигранти от Сирия във влак, който пътува за Белград. 

Акцията по залавянето им наложи да бъдат изключени контактната мрежа на влаковете и електрозахранването на гарата, тъй като част от хората са се намирали на покрива на вагоните. 

Сигналът за нелегалните мигранти е подаден на тел. 112 от човек, който е забелязал съмнителни лица в товарен влак, идващ от Турция и продължаващ към Сърбия. 

Сирийците са открити в товарен влак, който пътува по линията от Турция за Австрия и минава през Сърбия. На място са извикани екипи на полицията, които в един от вагоните са открили общо 29 души. Всички те – нелегални мигранти, са в добро здравословно състояние, обясни директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов:
29 бежанци, от които 14 жени, 6 деца и 9 мъже, които са открити в товарен вагон, който е запечатан, но отгоре брезентът е срязан – най-вероятно оттам са влезнали във вагона. По първоначални данни лицата са без документи за самоличност от сирийски произход.

Свидетели стават и част от хората, които са на Централна гара в този момент.
Видях да извеждат към трийсетина човека бежанци, 30-35 човека някъде. Имаше и малки деца. Изведоха ги оттука и ги качиха в два полицейски буса.

Задържаните мигранти са отведени в арестите на столичните районни полицейски управления, като тепърва предстоят беседи с тях. Ще се установява и дали са преминали нелегално границата ни, или са със статут на бежанци и искат да напуснат страната. 

От началото на годината има три подобни случая на задържане на мигранти във влак, добави старши комисар Иванов, който взе участие в извънредния брифинг на СДВР и БДЖ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени