Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Валентин Янев: Арестът на български медици в Босилеград е организирана акция между сръбските институции

Д-р Иван Панов: Лекарската практика по цял свят е нещо много строго регламентирано

Д-р Валентин Янев
Снимка: БГНЕС

Арестът на български медици в Босилеград беше една организирана акция между Министерство на здравеопазването на Сърбия и полицията, за да бъде осуетена тази хуманитарна мисия. Това отбеляза в интервю за предаването "Хоризонт до обед" д-р Валентин Янев, общопрактикуващ лекар в Първа градска болница в София и един от задържаните лекари в Босилеград, Сърбия:

Ние получихме писмо от Културно-информационния център на българите в Босилеград да помогнем в тази ниша, която не се запълва от техните лекари. Тръгнахме натам с идея да поработим и да помогнем. Вероятно не сме спазили буквата на закона, макар че Инспекторът цитираше какъв е редът, когато някой лекар чужденец отиде в Сърбия и иска да работи, да регистрира практика, да получава пари, но ние отидохме на съвсем друг принцип – на хуманитарен. Ако сме нарушили буквата на закона, можеше да ни се каже, че не можем да работим, защото не сме изпълнили всички точки от закона, но да бъдем вкарани в полицията и да бъдем държани шест часа, без да ни се предяви обвинение, беше една неадекватна реакция, защото ние не сме извършили престъпление.

Това беше акция за сплашване на населението, добави д-р Янев:

Всичко беше координирано, защото в момента, в който започнахме да преглеждаме хората, още при първите пациенти влезе един лекар от Министерство на здравеопазването, който отговаря за Южна Сърбия, който ни се представи и ни поиска да влезем в режим на обяснение кои сме и какво правим. За да пътува той от Ниш до Босилеград, трябва да е изминал поне 200 километра. Значи той е дошъл по сигнал. След като ние се легитимирахме и дадохме личните си карти, имаше нареждане да придружим полицаите, които дойдоха, до полицейското управление, което беше напълно неоснователно.

Лекарската практика по цял свят, с изключение на местата, където няма силна централна власт, е нещо много строго регламентирано. Това поясни пред "Хоризонт" кардиологът д-р Иван Панов, част от международния екип на хуманитарната организация "Лекари без граница", която помага на изпаднали в беда хора по време на конфликти и на природни бедствия:

Добре е такива мисии да стават координирани на всякакви нива – на централна власт, местна власт и т.н. В този ред на мисли Сърбия не е държава, която да няма централна власт. Това е държава с относително добре структурирана централна власт и една такава реакция, макар и силно хипертрофирана, би могла да се предвиди и очаква. Хубаво е да има по-добра предварителна координация.

Цялото интервю с д-р Валентин Янев и д-р Иван Панов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна