Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще се прилагат промените, които предвиждат преместване на пунктовете за вторични суровини извън жилищните зони

Снимка: БГНЕС

Промени в Закона за управление на отпадъците предвиждат преместване на пунктовете за вторични суровини от жилищните към промишлените или складовите зони в градовете. Мярката цели да осигури на гражданите по-чиста и спокойна среда на живот.
Неправителственият сектор счита, че това решение ще навреди на хората, чието препитание е събирането и предаването на отпадъци. Пунктовете за вторични суровини се посещават ежедневно от много хора, които допринасят за намаляването на отпадъците и тяхното рециклиране.
По-голяма част от гражданите обаче подкрепят премахването на пунктовете от жилищните зони и считат, че това ще подобри градската среда.
За да съответства родното законодателство на европейското, от 2019 г. се предвиждат няколко промени в Закона за управление на отпадъците, сред които е преместването на пунктовете за изкупуване на вторични суровини далеч от жилищните райони.
Екологичното сдружение "За Земята" одобрява промените, но счита, че те ще лишат много хора от възможността да изкарват прехраната си по достоен и честен начин, посочи Драгомира Раева.
Голяма част от тях не са лесно мобилни и отдалечеността на пунктовете реално ще бъде проблем за тях да осъществяват дейността си. Тези хора остават невидими за много от нас. Повечето от нас просто си казват, че това са клошари и хора, които са отритнати от обществото, забравени от всички, друга категория хора.
В момента 35% от общия отпадък на София се рециклира, а 25% от всичкия този общ отпадък, който отива за рециклиране, идва от пунктовете - тоест неформалният така наречен "сектор" или събирането от неофициалните рециклатори работи много по-добре. И тази развита система не е добре просто да бъде загубена, а да се помисли за начини как тя може да бъде институционализирана.
В рамките на теренно проучване, проведено наскоро, са осъществени срещи с десетки рециклатори в различни райони на София. Рада Езекиева от студиото за документален театър VOX POPULI е част от екипа, посетил 20 пункта и записал историите на хората, които ги посещават.
СнимкаДокументалният пърформанс "Което остава", съвместен проект на "За Земята" и VOX POPULI, е посветен точно на тях - тези, които ежедневно събират разделно отпадъците на града, предават ги в пунктовете за изкупуване и по този начин прехранват себе си и семействата си, разказва Рада Езекиева. В 19:30 часа тази вечер спектакълът ще тръгне от фоайето на центъра за култура и дебат "Червената къща“ - публиката ще стане свидетел на едно пътешествие из три знакови софийски улици, което ще продължи около 60 минути.
Пърформансът ще се играе три дни - довечера, на 16-и и 28-и ноември.
Инициативата цели да насърчи публичен дебат с ангажиране на заинтересованите страни, чрез който да се стигне до справедливо решение.
Успешното и легално включване на неформалния сектор в управлението на отпадъците е разпространена практика в редица държави, може да се случи и у нас, посочва Драгомира Раева. Въпросът ще бъде и сред разглежданите теми по време на дискусионния форум, посветен на промените в Закона за управление на отпадъците, който ще се проведе на 16-и ноември в Дома на Европа в столицата.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна