Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При провал на преговорите за съставяне на правителство в Германия вероятно ще има предсрочни избори

Ангела Меркел
Снимка: БТА

Днес в 18 часа трябва да приключат преговорите за съставяне на правителство в Германия. Ако и този път те се провалят, в страната най-вероятно ще се проведат предсрочни избори. 

Не е въпрос на един час повече или по-малко, можем да удължим и този краен срок. Но само ако има шанс за компромисно решение, с тези думи в преговорите влезе лидерът на Свободната демократическа партия Кристиан Линднер.

Четири партии се опитват от пет седмици да се разберат за коалиционно управление, но различията между тях остават твърде големи – християндемократите на Ангела Меркел, баварският Християнсоциален съюз, Зелената партия и либералната Свободна демократическа партия.

Най-трудната тема продължава да е тази за приемът на семейства на бежанци с временен статут в Германия.  Става дума за около 70 000 души, които имат право да се присъединят към своите близки в Германия. Зелената партия настоява временното  блокиране на приема на семейства на бежанци да се отмени. Либералите и баварският Християн-социален съюз са против.

Днес се обсъждат пет компромисни варианта за решение на тази тема.

Президентът Франк-Валтер Щайнмайер призова партиите да направят всичко възможно, за да не се стига до нови избори.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна