Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евролидерите да са по-активни спрямо миграцията, призоваха Таяни и Борисов

Таяни: Ситуацията на Балканите е приоритет за Евросъюза

| обновено на 21.11.17 в 15:50
Бойко Борисов и Антонио Таяни
Снимка: БГНЕС
Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни разговаря с премиера Бойко Борисов за сигурността, миграцията, стабилността в Близкия изток и на Балканите. Това каза след разговора Таяни, който е на работно посещение у нас. 

Според Борисов, в следващите две години има огромен шанс за напредък по присъединяването на страните от Западните Балкани към Европейския съюз. 
Таяни ще направи обиколка на страните от Западните Балкани в началото на следващата година и ще ползва познанията на България за региона.
Ситуацията на Балканите е приоритет за Европейския съюз, подчерта председателят на Европарламента Антонио Таяни

Съгласни сме, че трябва да работим много активно и ангажирано в тази част на Европа, в която има държави-членки на Европейския съюз и страни-кандидатки. Балканите са район, който е приоритетен за нас. Българското председателство и премиерът могат да ни бъдат много полезни. България познава много добре ситуацията на Балканите. Наясно са с това, че този район може да бъде полезен за целия Европейски съюз. Това сътрудничество е много важно. Благодаря на Бойко Борисов и на българското правителство за помощта, която могат да дадат на Европейския парламент за подобряване на качеството на нашите дейности на Балканите. 

Борисов е оптимист, че предстоящото българско европредседателство ще бъде полезно за целия Европейски съюз и вижда огромен шанс за Западните Балкани. Премиерът посочи, че страната ни не си поставя огромни цели, нито има намерения да надскача ръста си като председател на Съвета на ЕС:

Ние искаме да дадем перспектива не на политическите елити на Балканите, а на младите хора, на народите в този регион. Трябва още да се работи за присъединяването на тези държави. Това, което не носи риск, това е инфраструктурата. Не само магистрали, жп линии и пристанища, но и в сферата на цифровизацията, в сферата на интернета, на роуминга, на образованието. 

Борисов подчерта, че споразумението с Турция за мигрантите трябва да се спазва:
Що се касае до отношенията с Турция, това, което е безспорно и отстояваме в Европейския съвет, е, че споразумението с Турция за мигранти, за тези над 3 милиона, които стоят там, трябва да се спазва. За Турция за присъединяване към Европейския съюз не става и въпрос в момента, но за нормални отношения, за да се спазва това споразумение, към това апелираме.

Таяни се съгласи с Борисов, че европейските лидери трябва по-активно да участват в решаването на мигрантската криза:
БГНЕС
През следващите години Европа трябва да работи за стабилността и мира в Близкия Изток, в района на Средиземноморието и на източните си граници. Не можем да се откажем от тази роля. Ние представляваме 500 милиона европейски граждани, които имат право да не се считат за изтласкани от глобализацията.

Успех на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз пожела председателят на Европейския парламент и при срещата си с президента Румен Радев. Държавният глава е посочил, че всички институции ще обединят усилията си, за да бъде председателството ни успешно. 
Радев е заявил, че като председател на ЕС България няма да преследва тесни национални интереси, а ще бъде посредник при решаването на предизвикателствата пред общността. Миграцията, тероризмът и икономическият растеж са между най-важните теми за Европейския съюз, е посочил председателят на Европейския Парламент.

Антонио Таяни се срещна с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и отправи обръщение към народните представители.
БНР излъчи пряко заседанието. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна