Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Нейков: Трябва да има връзка между продължителността на живота и пенсионната възраст

Ниските пенсии са цена, която хората плащат за финансовата стабилност на НОИ

Снимка: БГНЕС
Иван Нейков от Балканския институт по труд и социална политика коментира в "Нещо повече" проблемите на социалното осигуряване:

Експертите посочиха отдавна, че въпросът за възрастта и стажа трябва да се дискутира. Повече от 50 процента от парите в НОИ идват от Бюджета, а не от вноски. Тази промяна води до резултата, който се прогнозираше - ще имаме по-малък дял от данъци в бюджета на НОИ. Но за първи път той минава 11 млрд. лева. Близо 5 млрд. идват от другаде, за да влязат в Бюджета, обясни Нейков.

Забавянето на процеса на непрекъснатото адаптиране към продължителността на живот е непродуктивно. Нямаме връзка между възрастта за излизане в пенсия и продължителността на живота. А всички държави, които направиха реформа, направиха именно това, подчерта Иван Нейков.

Има една група от около 200 000 души, за които не се правят осигуровки, а Бюджетът дава пари за пенсии. Това е проблем, по който министърът на финансите мълчи. Същият случай е с тавана на пенсиите. Всеки път се поема ангажимент да падне, но това пак се отлага, добави Нейков.

Ниските пенсии гарантират финансовата стабилност на бюджета на НОИ. Хората плащат цената на тази стабилност с ниските си пенсии, обобщи Иван Нейков.

Цялото интервю с Иван Нейков, както и репортажа на Мария Филева, можете да чуете от звуковите файлове.







БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна