Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отчетоха високи нива на замърсяване на въздуха в София през изминалата нощ

| обновено на 30.11.17 в 15:29
Снимка: БГНЕС

Опасно мръсен въздух е измерен късно снощи от всички измервателни станции на Изпълнителната агенция по околна среда в София. Това става ясно от данните на еко агенцията, публикувани на сайта на Столичната община.

Над два пъти и половина е било превишението на нормите на замърсяване с фини прахови частици. Над допустимо замърсяване е отчетено в още 9 населени места в България - средно над 1 път и половина, уточняват от еко агенцията.

Измерванията в столицата показват обичайно два пика на замърсяване с прах - сутрин от 7.00 до 11.00 часа и вечер от 17.00 до 23.00-24.00 часа. Като основна причина са посочени интензивният трафик и битовото отопление.

Една от причините са метеорологичните условия. Относно мерките, които ме питате, всъщност знаете, че местната власт е основната, която трябва да взима мерки в рамките на градовете, но тези мерки не могат да бъдат взимани бързо и също така е факт, че в Столична община от 2011 до 2016 година се наблюдава перманентно понижаване на такъв вид превишения, какъвто имаме във вчерашният ден, коментира министърът на околната среда Нено Димов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени