Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители организират флашмоб под надслов "На чужд гръб и 10 ученически раници са малко"

Снимка: Фейсбук

Родители организират флашмоб под надслов "На чужд гръб и 10 ученически раници са малко". По този повод във Варна, София, Пловдив, Видин и Бургас ще се проведат надбягвания с ученически раници за възрастни.

В интервю за предаването "Хоризонт за вас" Нона Йотова, която е майка и организатор на събитието, обясни:

До инициативата се стигна, след като една петокласничка имаше смелостта да възроптае срещу тежестта на раницата си публично. Ние, родителите, слушайки тази жалба, се заслушахме и в собствените си деца, които отдавна говорят за това, че са им тежки раниците, че се претоварват от това. Решихме да дадем добър пример на децата си и да ги подкрепим в тази тяхна борба, за да има бъде по-лек животът, да им бъде по-приятно да ходят на училище. Заставаме зад тях за каузата да променим тежестта на раниците, да махнем всичко излишно от тях и да поведем образованието към едно по-добро бъдеще.

Йотова обясни какво всъщност представлява тази инициатива:

Всеки ученик и всеки родител, който е тръгнал с детето си, може да донесе ученическата си чанта за един учебен ден, за да я измерим. Ще има кантар, където всеки ще може да измери своята ученическа раница. Трябва да бъде оповестено колко тежи детето, кой клас е и колко тежи раницата му. Приканваме родителите и гостите, които присъстват на събитието, да нарамят една, две или три раници и да направят едно кратко състезание, за да усетят на плещите си товара, който носят децата.

Събитието ще се проведе на 3-ти декември от 11 часа.

Цялото интервю с Нона Йотова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна