Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациентските организации "Заедно с теб“ са против предложения мораториум върху новите лекарства

Пенка Георгиева: 1000 пациенти ще останат без лечение след влизането в сила на мораториума върху новите лекарства догодина

| обновено на 07.12.17 в 14:43

1 000 пациенти с различни тежки заболявания ще останат без лечение след влизането в сила на мораториума върху новите лекарства догодина, каза за "Хоризонт" Пенка Георгиева - председател на Пациентските организации "Заедно с теб ". Те ще подкрепят  протеста срещу мораториума в събота пред Народното събрание. От Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България съобщиха, че отпадащите лекарства се прилагат от години в Европа и някои от тях са без аналог в лечението.

Пациентските организации "Заедно с теб“ не подкрепят предложения мораториум на финансиране на нови молекули за 2018 година, обясни Пенка Георгиева:

Говорим за медикаменти, които са регистрирани, които са одобрени от Националната ни комисия по реимбурсация, от Националната комисия по оценка на здравните технологии.

От Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители съобщиха, че новите терапии са животоспасяващи, дават повече възможности за лечение, а в някои случаи може дори да са по-изгодни за Здравната каса. Лекарствата, които мораториумът ще засегне, са разрешени за употреба от Европейската агенция за лекарства преди средно 3 години и са достъпни за пациентите в средно 15 държави от ЕС, като се заплащат от обществените фондове.


Повече по темата чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна