Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Георгиев: 20 000 евро на ден ще ни струва неспособността да се отреагира на директивното законодателство на ЕК

Снимка: deos.bg

20 хиляди евро на ден ще ни струва абсолютния политически фалит, неспособността да се отреагира на директивното законодателство, т.е. то да бъде претворено в български нормативен акт, закон. В конкретния случай водещо е било Министерството на културата и парламентарната комисия по култура. Това коментира адвокатът Емил Георгиев в интервю за предаването „Преди всички“ по отношение на намерението на Европейската комисия да съди България за забавянето в транспонирането на европейската директива за авторско право.

От една страна в рамките на предишния парламент е кипяла силна творческа дейност и дори е имало подготвен цял законопроект за колективното управление на авторски права. Това е основната тема на тази директива. Абсолютно неразбираемо и непонятно е защо българските органи не са съумели дори да отправят някаква информация към ЕК, че ние правим нещо, посочи той.

На въпрос възможно ли е да бил оказан натиск от заинтересовани страни от това да бъдат замразени дейностите по директивата, Георгиев отговори:

Всъщност провалът в транспонирането на тази авторско-правна директива ще се окаже вътрешнопартийна дрязга в рамките на тогавашния формат, наречен Патриотичен фронт. Вътрешнопартийна дрязга между Валери Симеонов, бъдейки един от съпредседателите на Патриотичния фронт, и Полина Карастоянова, която беше председател на Комисията за култура и медии в 43-то НС. Тя беше неколкократно обвинявана за прокарване на лобистки текстове. Лошият резултат от това е, че е отишло по дяволите цялото творчество, свързано със законопроекта, който е бил изготвен. Най-неприятното от всичко е тази немощ, която България излъчва точно в навечерието на поемането на председателството на Европейския съвет и това, че дори не е в състояние да отправи един доклад към ЕК и да каже какво сме направили и какво не сме. Да не говорим, че сме могли да поискаме и някаква отсрочка, това е възможно.

Според адвоката транспонирането на европейските директиви трябва да е отработен процес и да не затруднява политиците:

Видимо нещата са много зле, видимо има много големи проблеми в т.нар. "административен капацитет" и това няма как да е другояче, след като ние при всяка смяна на властта ставаме свидетели на някакви чистки на абсолютно всички равнища. Крайният резултат го виждаме и това е, че сега ще трябва да плащаме за неизвестно какъв период 20 хиляди евро на ден за едната директива и 14 хиляди евро по директивата за морските дела.

Транспонирането на директивата за авторските права би довело до по-висока отчетност, би уредила конкуренцията между организациите за колективно управление на права, които са сдружения с нестопанска цел и онези участници в икономически оборот, които на търговски принцип искат да представляват автори и да лицензират техните права, обясни още Георгиев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени