Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти търсят причината за преливането на река Бистрица при село Гърляно

Седмица след прииждането на река Бистрица при село Гърляно хидроспециалисти, експерти на Общината и строители търсят причината за бедствието. Още повече че точно преди 8 години, на 10 ноември 2009 година, реката отново причини сериозни поражения и едва не разруши моста на международния път за граничния пункт Гюешево и за Македония. Тежка инженерна техника и екип на общината в Кюстендил навлязоха в коритото на Бистрица, за да коригират засегнатите участъци, да отстранят наноси и повалени дървета. Главният специалист по Управление на кризи към общината Ивайло Чалъков обясни, че ще работят няколко дни.

Порои и бели по река Бистрица при село Гърляно стават често през годините, спомнят си по-възрастните в селото. Най-сериозните поражения са при т.нар. "царски мост" на реката при пътя за Македония.

Някои от жителите допускат, че вода се пълни с месеци в празните от години рудници на мините над селото, които се изпускат при по-силен валеж и от галериите водата помита всичко:

Когато обявихме частично бедствено положение в селото, бързото снеготопене от високите части на планината, дъждът, който се изля за ден и половина, и високите температури – тези природни явления доведоха до рязкото идване на р. Бистрица. Ние направихме обход. Не е вярно, че водата се събира в рудниците. Единствено снеготопенето и високите температури.

Кметът от няколко мандата на с. Гърляно инж. Венелин Ненчев е свидетел почти на всяко от бедствията последните години, а и неизменно участва във възстановителните работи: 

Най-вече защото неразумно се пипа. 2009 година изкорениха дърветата на реката. Трябва да се направи цялостен проект за укрепване на коритото на реката през урбанизираната част.

Природозащитници коментират, че фирмите, които работят по възстановяване на коритото след всеки порой правят грешки и поразии. Инж. Севделин Атанасов, който познава отлично района, заяви:

Трябва да се работи много умно там и най-вече да се насадят носи дървета, които могат да укрепят брега. Рязането на дърветата по брега по никакъв начин не може да оправи нещата. Освен това планината трябва да се залеси, защото последните десетилетия тя беше орязана поголовно и вече няма какво да спира водата.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна