Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Тафров: Правата на гражданите от ЕС във Великобритания не се защитиха добре

ЕС жертва правата на своите граждани при приключването на първата фаза от преговорите по Брекзит

| обновено на 09.12.17 в 11:17
Снимка: БГНЕС

При приключването на първата фаза от преговорите по Брекзит правата на европейските граждани на Острова не са защитени добре и са жертвани като приоритет, а прогрес е постигнат по отношение на границата с Ирландия и вероятно за финансовия принос на Кралството, каза бившият български посланик във Великобритания Стефан Тафров в интервю за БНР от Брюксел.

Тафров изрази съмнения, че за да получи това, което иска по отношение на финансовия принос на Великобритания и на ирландската граница, Европейската комисия не е защитила достатъчно правата на европейците в чужбина.

В крайна сметка това, което искаше Европейският парламент – просто юрисдикцията на Европейския съд да се прилага спрямо европейските граждани – няма да се случи. Това ще се прилага от британски съдилища. Разбира се, при едно много сложно пренасяне на европейското право в британското, тъй като то е континентално, а британското е прецедентно, това може да създаде много сериозни проблеми при практическото прилагане на това споразумение.

Тафров, който е и бивш заместник-министър на външните работи и постоянен представител на България в ООН, смята, че един от проблемите, с които европейците и особено българите могат да се сблъскат в бъдеще, е много трудно придобиване на права за постоянно пребиваване и работа на Острова.

Практиката на Хоум офис (британското вътрешно министерство) към този момент е крайно негативна за чужденците, които искат да останат във Великобритания и няма достатъчно гаранции, че тази практика ще престане. Например не е ясно как ще изглежда този специален статут. Няма подробности за него и това трябва в хода на преговорите да бъде изяснено и изчистено.

Все пак според него, доколкото нищо не е договорено докрай, това все още може да се изчисти в следващите фази на разговорите между Лондон и Брюксел.

Смятам, че трябва една страна като България, която има доста български гражданин в чужбина, да вземе по-категорична позиция в полза на българите във Великобритания по време на предстоящите преговори, убеден е Тафров, който се обявява за привърженик на мекия Брекзит:

Аз като цяло се радвам на това, че има някакъв напредък в преговорите. Но опасността в този момент според мен е да не се прекали с ентусиазма, да не се видят опасните моменти, опасните неясноти, които съществуват най-вече по отношение на европейските граждани, така че да се получи един негативен ефект върху нашите граждани във Великобритания.

Ето защо според него още сега е важно да се посочат подводните камъни в споразумението и да бъдат отстранени:

Ако наистина Великобритания иска, както казва, г-жа Мей, тези три или четири милиона европейци да продължа да пребивават и да работят във Великобритания, както досега, тя трябва да направи още няколко крачки. Това е истината, за да бъде честна към тези европейски граждани, чийто принос към британската икономика, включително и на българите, е значителен.

Той не изключва провеждането на втори референдум във Великобритания, който би могъл да спре излизането ѝ от Европейския съюз, тъй като не се знае каква ще е окончателна сделка между Лондон и Брюксел и какви ще са реакциите на Острова към нея.

Интервюто на Ангелина Пискова с бившия български посланик във Великобритания Стефан Тафров можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна