Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Българската Коледа" помага на неонатологията в УМБАЛ "Свети Георги"

Пулсоксиметър с приложение за скрининг за вродени сърдечни малформации получи неонатологично отделение на АГ клиниката в УМБАЛ ,,Св. Георги'' от „Българската Коледа". Медицинската апаратура е високотехнологична и ще помогне  на малките пациенти със сърдечни проблеми  да бъдат  диагностицирани навреме, обясни началникът на отделението проф. д-р Мая Кръстева.

По думите й макар на външен вид апаратът да е малък,  приложението му е много важно.

 

Той има добри възможности за да информира какво е кръвоснабдяването на бебето, какво е насищането на кръвта  с кислород –важни параметри, които се следят при новородените.

С апарта  се дава възможност да се отсеят тези новоредени, при които след раждането се установят  отклонения в сърдечния статус, чуват се шумове или имат други отклонения, и се налага  бързо лечение.

При част от тези дечица шумовете могат да бъдат резултат от адаптацията на самото сърце след раждането, но при други могат да се открият  сериозни сърдечни аномалии, които се наричат критични кардиопатии. Те много бързо трябва да бъдат диагностицирани и  много бързо да се предприеме дори и операция.  Това означава, че много бързо от 24 до 48 часа след раждането ние трябва да имаме ориентацията, дали се касае за критична кардиопатия или нещата са в по-приемлив вариант, по-добър вариант за самото дете, обясни проф. Кръстева.

Скринингът може да се прилага при всички новородени бебета, не само при недоносените, допълни специалистът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна