Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Цветков: Устойчива тенденция е да не се декларират пред Сметната палата определен тип обстоятелства

Снимка: БГНЕС
275 души, заемащи висши държавни длъжности, имат несъответствия в подадените имуществени декларации. Този факт коментира в студиото на "Нещо повече" председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

6900 са проверените лица. Причината за високия брой лица е, че имахме два парламента. Единият парламент прекрати дейността си, другият започна, имахме и служебно правителство. Става дума за 6900 декларация, но общата бройка е около 15 000 проверени, каза Цветков.

Устойчива тенденция е да не се декларират пред Сметната палата определен тип обстоятелства, каза в интервю за "Нещо повече". Той направи уговорката, че политиката на Сметната палата е да не коментира конкретни лица, но да осигури повече публичност и прозрачност на лицата на висши държавни длъжности.

Има и непосочване на ипотекарни солидарни задължения. Това са най-значителните по размер несъответствия в декларациите, отбеляза Цветков.

Законът не ни дава право да извършваме проверки на обявените влогове в различните банки, а така също и на притежавано имущество в чужбина или в офшорни фирми.

Само публикуваме несъответствията и уведомяваме НАП или ДАНС. Те би трябвало да извършат съответните проверки дали лицето е получавало подходящите възнаграждения, за да придобие подобни имоти, обясни Цветков.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна