Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аврамопулос: България и Румъния трябва да бъдат приети в Шенген колкото се може по-бързо

| обновено на 13.12.17 в 19:00
Димитрис Аврамопулос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос заяви, че е крайно време Съветът на Европейския съюз да гласува приемането на България и Румъния в Шенген. Аврамопулос каза това по време на дебати в Европейския парламент по инициатива на председателя на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Самият Станишев заяви, че България и Румъния се третират дискриминационно, и добави:

Това е отлична възможност Европейският парламент да изпрати много категорично и ясно послание към Европейския съвет и страните-членки, да се прекрати една очевидна несправедливост.

Еврокомисарят по миграционната политика Димитрис Аврамопулос припомни позицията си, че страните са изпълнили критериите за присъединяването си и призова:

Ние сме убедени, че България и Румъния, както и Хърватия, веднага щом е готова, трябва изцяло да се присъединят към шенгенското пространство. Позицията на Комисията е, че България и Румъния вече изпълняват необходимите условия. Те получиха положителна оценка между 2009 и 2011 година. Сега Съветът трябва единодушно да вземе решение за вдигането на вътрешните граници за тях. И е крайно време това да стане.

Евродепутатът Филиз Хюсменова определи като парадокс факта, че няма претенции към България и Румъния, когато охраняват външните граници на Евросъюза, а в същото време им се отказва достъп до Шенген. 

Поради изразени опасения от внасяне на организирана престъпност от двете страни, евродепутатът Ангел Джамбазки отговори:

Чух преди малко от колега, че проблем било престъпността. Къде се намира квартал "Моленбек", известен, че в него има незаконно оръжие, повече отколкото цялата белгийска армия, че е средище на трафик на наркотици, на насилствен трафик на хора, на жени? Ами, не се намира нито в България, нито в Румъния. Намира се в Кралство Белгия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна