Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще измерват замърсяването на въздуха в проблемни столични квартали, представиха бюджета

Почти милиард и половина лева са заложени във финансовия план на София

| обновено на 18.12.17 в 16:17
Йорданка Фандъкова
Снимка: БГНЕС
По искане на кмета на София Йорданка Фандъкова в продължение на четири дни на различни места в районите "Овча купел" и "Красна поляна" ще се измерва замърсяването на въздуха с помощта на мобилна станция на Изпълнителната агенция по околна среда.

Фандъкова ще се срещне с министъра на околната среда и водите Нено Димов и с представител на прокуратурата, за да бъдат въведени мерки за контрол върху горенето на отпадъци в домакинствата.

Има райони, в които хората се оплакват за това, че се горят различни видове отпадъци, вместо горива, но за да знаем какви мерки и къде да предприемем, поискахме тази мобилна станция да се включи в измерването на нивата на замърсяване в тези райони.

Жителите на три квартала ще излязат на протест утре вечер заради лошия въздух в града.

Днес ръководството на Столичната община представя проекта за Бюджет 2018 пред общинските съветници. Почти милиард и половина лева са заложени във финансовия план на София.

Без да бъдат повишавани местните данъци и такси, Столичната община ще повишава приходите си през 2018 година. Кметът Йорданка Фандъкова обясни:

Постигаме го както с мерки за по-голяма събираемост, така и със защита на безвъзмездни европейски средства. Предлагаме размерът на капиталовата програма за 2018 година да бъде 492 988 000 лева. Над 75% са средства по защитени пред оперативните програми проекти на Столична община. Размерът на тези средства е 383 613 000 лева.

За да се справи с проблема с въздушното замърсяване, администрацията залага повече средства за екологичен градски транспорт, осигурява пелети за отопление на домакинствата, събира гуми, за да не се горят.

Цялостно повече пари за екология и подобряване на чистотата на въздуха са заложени в проекта за бюджет на София за 2018-а. Приоритетите в работата на общината ще са метрото, ремонтите на улици и нови превозни средства в градския транспорт. Почти един милиард и половина са предвидените средства, като данък "Сгради" и такса "Смет" остават непроменени, информира Дончо Барбалов – заместник-кмет по финансите.

Най-големите средства традиционно са за екология и за чистотата на града. Имаме с 11 милиона средства повече предвидени за чистота на града, което е миене, снегопочистване и политиките, свързани със зелените системи. Над 320 милиона лева за изграждане на метрото. Над 103 милиона лева имаме предвидени за пътна инфраструктура. Ще бъдат подменяни десетки километри трамвайни трасета, закупувани нови трамваи.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Евелина Стоянова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна