Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майка сезира КЗД и омбудсмана за проблема с наследствените пенсии

Разгневи ме системата, това, че се оказва, че в нашето здравеопазване няма пътека за хора в тежко състояние и като цяло НЗОК включва лекуването и оперирането на пациентите, но възстановяването като период не е включено. Няма пакет за хора, които са в последен стадий на рака и се нуждаят от специални грижи. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ Златина Хаджипанайотова, майката, която написа гневно писмо до дядо Коледа, което се разпространява в социалните мрежи.

На трите й деца НОИ отказва да даде наследствена пенсия:

Оказа се, че такава пенсия може да бъде дадена единствено и само при наличието на осигурителен стаж от 5 години. Бащата на децата ми е работил в чужбина, извън ЕС, и на него му се събират около 4 години и нещо. Но ако имаме един баща на 23 години, с дете на година и половина и има 2 години осигурителен стаж – неговото дете пак се лишава от наследствена пенсия. Тук държавата казва: "Ние сме помислили за вашите деца. Те имат право на персонална пенсия". Става въпрос за деца, загубили родител. Ние продължаваме да събираме документи и да се борим за пенсия. После се сблъсках с още по-интересен казус и правен абсурд, който ме накара да реагирам. Оказа се, че, за да имат право на тази персонална пенсия, неговият родител не трябва да има доход, по-голям от 65 лева на член от семейството, т.е. ако Вие сте една самотна майка, вдовица, с едно дете, вашият доход не трябва да надвишава 130 лева. В противен случай вие сте изключително богата! Ако вие имате доход от 140 лева, вие сте изключително богат човек в лицето на държавата и вашето дете няма нужда от наследствена пенсия. Затова сезирах Комисията за защита от дискриминация, защото този минимален гарантиран доход е такъв от 1 януари 2009 година. Към днешна дата минималната заплата е променяна осем пъти.

Златина Хаджипанайотова е сезирала по проблема и омбудсмана на България.

По думите й, е необходимо да се регистрира неправителствена организация в полза на обществото, в която да може да членува всеки и която ще изисква чрез своите членове промяната на определен закон и защита на гражданска позиция.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна