Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът регламентира промишлената употреба на смеси, съдържащи наркотични вещества

Снимка: БГНЕС

Химически смеси, предназначени за промишлеността, да могат да бъдат използвани, когато съдържащото се в тях наркотично вещество не надвишава определено количество. Това прие окончателно Народното събрание с промените в Закона за контрола върху наркотичните вещества.

Предложените промени са заради трудностите, които за редица производители в автомобилния сектор в България, чиято дейност изисква внос на химични смеси, които в малък процент съдържат вещества, класифицирани като наркотични. Съществува реална опасност проектите на чуждестранните инвеститори да бъдат пренасочени в друга държава-членка на ЕС, в която използването им не е забранено. Председателят на комисията по здравеопазване Даниела Дариткова коментира, че трябва да бъде облекчен режимът при ползване на химическите компоненти и той да бъде уведомителен, а не разрешителен, както настояха от БСП:

Това изисква задължителна нотификация на текстовете, предполага забавяне с около шест месеца, защото това е срокът, в който ЕК отговаря. Аз смятам, че уведомителният режим и наредбата, която ще издава министерството, дават достатъчно гаранции за това, че ще имаме прозрачност и контрол над фирмите, които осъществяват тези процедури.

От БСП остават критични. Депутатът Таско Ерменков:

Ние всички ще подкрепим да има тази инвестиция, защото става въпрос за работни места и то в един регион, в който тези места са кът, но все пак нека да се отнасяме сериозно към законодателните ни действия.

За нарушения на контрола парламентът гласува и глоба до десет хиляди лева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна