Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова и представител на БЧК ще посетят отново Хитрино, заради спора за обезщетенията

Омбудсманът Мая Манолова
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова и представител на Българския червен кръст (БЧК) ще посетят отново Хитрино, заради спора за обезщетенията на домакинствата, пострадали при катастрофата с вагоните-цистерни миналата година. Местните хора подхождат с недоверие към сумата, която трябва да получат някои от домакинствата.

Омбудсманът Мая Манолова, която е член на Националния обществен съвет, огласи някои от възраженията и жалбите на местните жители:

Те са ми дали четири случая, при които хора с унищожена къща им се строи в момента за 130 хиляди, получават първа група, само че те изобщо не са живели там преди това.

Кметът на селото Нуридин Исмаил:

Не съм съгласен с това да се казва за двоен аршин. Ако има нещо, то е или недоогледано, или в критериите, които тогава са били предложени от нас, са пропуснати някои от специфичните ситуации.

Ситуацията на всяко семейство е различна. Критерият "напълно унищожен дом" следва да се приложи обективно и по този начин няма да има възражения - каза Мая Манолова.

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил посочи, че от местния обществен съвет всеки месец информират БЧК за парите, които се предоставят на пострадалите домакинства.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна