Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Без подаръци за Коледа" - кампания в подкрепа на Националната асоциация за приемна грижа

Снимка: Пламен Коцев

"Без подаръци за Коледа" е кампания в подкрепа на Националната асоциация за приемна грижа, която призовава средствата за корпоративни подаръци - химикали, календари и т. н. да бъдат отделени за смислена кауза.

Общата сума, на това което успяхме да съберем, възлиза на над 10 000 лева. Това каза в интервю за "Хоризонт" Радослав Бимбалов, един от организаторите на кампанията:

Тези средства ще ни помогнат да осъществим това, което искахме да направим с Асоциацията за приемна грижа, а именно една по-мащабна кампания, в която да обясним защо приемните родители не са печалбари, не са мащехи и какъв е смисълът да ги има. Тези деца, за които се полагат грижи, в повечето случаи са проблемни деца. Те са имали ужасни първи години от живота си по една или друга причина. Отраснали са в семейства, които са нямали възможност да им дадат необходимото и в един момент просто са ги изоставили или просто съдбата ги е оставила на улицата. Тези деца много често са болни. Те много често имат проблеми с поведението и приемните родители трябва да положат неимоверни усилия, много повече от тези на един родител. Те дават цялата си любов. Това, което получават от държавата е една малка финансова подкрепа, която да покрива издръжката на тези деца, но въпреки това тази финансова подкрепа в никакъв случай не може да покрие издръжката, да не говорим за всичко останало, което тези приемни родители дават.

Приемните родители се нуждаят най-вече от обществено разбиране и подкрепа, тъй като приемните родители наистина вършат "мръсната работа“ на обществото. Това коментира пред "Хоризонт" Александър Миланов от асоциацията:

Повечето от децата, които са в приемни семейства, са попаднали там, след като родните им семейства са се провалили в това да бъдат родители. Това са деца, които са преживели насилие, злоупотреба, неглижиране. Дори да не са били бити и насилвани, те са отглеждани по изключително неподходящ начин. 80% от децата, които попадат в приемни семейства, са изведени от родните си семейства.

Цялото интервю с Радослав Бимбалов и Александър Миланов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна